Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Пенсіонер із Єнакієвого отримав від Штабу медикаменти для збереження зору

31.10.2014

Олександр Анатолійович, шахтар із багаторічним стажем роботи, починав свою трудову діяльність на Єнакіївській шахті ім. Карла Маркса. Після виробничої травми отримав III групу інвалідності й був переведений на «легкі роботи» на поверхні. За вислугою років пішов на пенсію, з надією приділити більше уваги сімейним справам, господарству, малим онукам.

За звичкою Олександр Анатолійович відкладав на потім візити до лікарів через «дрібниці» і тривалий час ігнорував безболісні симптоми: погіршення периферичного зору, тиск в оці. Поки одного разу зранку не виявив, що око не бачить.

Звернувся у відділення офтальмології Єнакіївської міської лікарні № 1, де діагностували відмирання зорового нерва, глаукому й катаракту. Щоб зберегти око й не вставляти протез, у 2004 році хірурги-окулісти провели спеціальну операцію з видалення нервових закінчень. Відтоді чоловікові рекомендовано постійне приймання крапель, які зволожують омертвіле око, що перешкоджають його всиханню. Крім того, через зростання навантаження на друге око, Олександру Анатолійовичу призначили застосування препаратів, що знижують внутрішньоочний тиск.

Зараз пенсіонеру 60 років, ослаблений зір хоч і дозволяє йому самостійно обслуговувати себе, але позбавив багатьох звичних задоволень, як-от читання газет, книг, навіть телевізор чоловік більше слухає, ніж дивиться.

2014 рік видався вкрай важким для пенсіонера, шість місяців тому раптово померла дружина, з якою він прожив більше 30 років, а військові дії в регіоні спочатку позбавили колишнього шахтаря спокою, що вилилося у проблеми із серцем, а потім залишили без пенсійного забезпечення.

«Зараз тато проходить курс лікування в кардіологічному відділенні, на стаціонарне лікування не погодився, ходить щодня на уколи і крапельниці, — розповідає донька Олена. — Поки в лікарні є медикаменти, лікуємося безкоштовно. Гірше йдуть справи з ліками для очей — їх потрібно купувати самим, а грошей практично немає».

Від знайомих дочка дізналася про допомогу, котру надає людям із зони проведення АТО Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, потелефонували на «гарячу лінію» 0800 50 9001, пояснили свої потреби.

Результат — два тижні тому Олександр Анатолійович отримав від Штабу посилку з необхідними краплями, яких має вистачити до кінця року.