Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Паспорт громадянина України: куди звертатися переселенцю?

18.05.2018

Куди звертатися, щоб отримати паспорт громадянина України, вклеїти фото після досягнення 25, 45 років? А якщо ви переселенець? А якщо ви не маєте довідки? А якщо проживаєте на непідконтрольній території й таку довідку ніколи не отримували?

Передусім, Вам варто звернутися в:

Територіальне управління/відділ Державної міграційної служби України (ДМС);
Центр надання адміністративних послуг.

Адреси та контакти доступні за посиланням.

Де подати документи?

I. У загальному порядку:

- згідно з реєстрацією місця проживання в паспорті.

II. Якщо Ви постійно проживаєте та маєте реєстрацію місця проживання на непідконтрольній території Донецької/Луганської області:

- у будь-якому населеному пункті на підконтрольній території Донецької/Луганської області, залежно від того, де Ви проживаєте.

Увага! У такому разі довідка переселенця не потрібна.

III. Якщо Ви покинули своє місце проживання у зв'язку із ситуацією на територіях Донецької/Луганської областей:

- за місцем фактичного проживання згідно з довідкою переселенця (якщо вона оформлена);

- в будь-якому населеному пункті на підконтрольній території Донецької/Луганської області, залежно від того, де Ви проживали (якщо довідка не оформлена).

Увага! Якщо на момент звернення за оформленням довідки Ваш паспорт недійсний (зокрема, не вклеєне фото в паспорт), можна оформити довідку переселенця по закордонному паспорту (якщо він є).

Для цього треба звернутися за місцем Вашого фактичного проживання в територіальне управління соціального захисту населення (соцзабез), надати закордонний паспорт і додаткові документи, що підтверджують Ваше проживання на момент виникнення воєнних дій на території Донецької/Луганської області.

У цьому разі подані документи соцзабез може розглядати впродовж 15 днів.

ІV. Якщо Ви переїхали до початку конфлікту, не є переселенцем, але реєстрацію в паспорті не міняли:

- подати документи можна в будь-якому населеному пункті на підконтрольній території Донецької/Луганської області (залежно від того, де ви проживали).

Увага! Зараз видаються паспорти нового зразка у формі ID-картки.

Після досягнення 25/45 років Ви можете вклеїти фотографію в паспорт-книжечку або оформити паспорт нового зразка (ID-картку).

Звертаємо вашу увагу, що Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 13 квітня 2012 року № 320, яким було врегульовано порядок вклеювання фотографії в паспорт громадянина України, втратив чинність. Але згідно з поясненнями ДМС вклеювання фотографії після досягнення 25/45 років досі можна проводити, оскільки процедура врегульована іншими нормативно-правовими актами.

ДЖЕРЕЛО