Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

П’ять фактів про апарати ШВЛ, які медики країни отримали від Фонду Ріната Ахметова

28.03.2020

Фонд Ріната Ахметова першим в Україні відреагував на загрозу коронавірусу. У тісній координації з МОЗ України було складено перелік найнеобхіднішого медичного обладнання для ефективного лікування ускладнень і запобігання поширенню інфекції, а також засобів індивідуального захисту для лікарів. Зокрема до нього увійшли висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) SERVO-I UNIVERSAL і SERVO AIR, дві партії яких Фонд уже передав у державні медустанови.

Пропонуємо до вашої уваги п’ять фактів про них.

· Передані апарати ШВЛ – шведського виробництва. Це реанімаційне обладнання високого або, як кажуть самі медики, експертного класу є одним із найсучасніших у світі. Такі апарати будуть актуальні навіть через п’ять років і необхідні для надання допомоги в разі різних захворювань.

· Серед переваг апаратів ШВЛ цього типу – наявність запасних частин каналу видиху пацієнта. Це дає змогу один апарат використовувати дуже швидко для надання допомоги наступному пацієнту. І не витрачати добу й більше на його дезінфекцію.

· Апарати ШВЛ характеризуються повним потенціалом для проведення респіраторної підтримки пацієнта: від неінвазивної до інвазивної. Водночас її можна надавати як діткам із вагою від 2 кг, так і дорослим вагою до 250 кг, тобто з надмірною масою тіла.

· Наявність звичайного та інтелектуального режиму вентиляції легенів. Зокрема, такий апарат ШВЛ підлаштовується під пацієнта, аналізує його стан і вибирає найоптимальніший рівень подачі кисню.

· Перед введенням апарата в експлуатацію представники виробника навчають медиків роботи на техніці світового рівня.

На сьогодні, крім апаратів ШВЛ і кисневих концентраторів, Фонд уже передав державним установам охорони здоров’я ізолювальний мобільний бокс, захисний біологічний і протихімічний костюм, 400 захисних одноразових комбінезонів, 10 тисяч захисних масок, безконтактні термометри, багатошарові респіратори, окуляри.

Фонд закуповує для Донецької області аналізатор експрес-тестів на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для нього. Аналізатор буде доставлено до лікарні Маріуполя. Він дасть змогу в лабораторних умовах проводити експрес-тестування (найефективніший спосіб виявлення захворювання) і значно прискорити діагностику коронавірусу.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі округи країни за проєктом «200 швидких для України».

Крім того, 19 березня стало відомо, що Рінат Ахметов направляє 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Для цього він об’єднав усі ресурси – Благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

За особистим рішенням Засновника, Фонд для всієї країни закупить 320 тисяч експрес-тестів на коронавірус. Якнайшвидше їх буде передано до Стабілізаційного фонду, ініційованого Президентом України. Крім того, додатково буде придбано як мінімум 200 апаратів ШВЛ, необхідних для порятунку життя людей, та інше обладнання.