Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Олександр Вишняков: Штаб Ахметова — це команда, об’єднана метою допомогти вижити тим, хто залишився на війні

13.11.2015

Майже 1,5 року Гуманітарний штаб Ріната Ахметова допомагає мирним жителям Донбасу справлятися з бідою, яка їх спіткала. Тим, хто залишився в епіцентрі бойових дій — елементарно вижити. Тим, хто осів на мирній території регіону — підтримати в нових умовах. Про команду та вміння чути потреби людей, нові виклики та рішеннях розповів директор Гуманітарного Штабу Олександр Вишняков.

Олександре, більше року ви очолювали найбільший напрям Штабу — «Гуманітарна допомога». Як змінювалися обсяги надання допомоги за цей час?

Наприкінці серпня 2014 року, коли Штаб відправив перше колону на Донбас, нашою нормою було видавання 6 тисяч продуктових наборів на день. Така тоді була потреба. Для цього нам потрібно було доставити на «Донбас Арену» продукти, розвантажити, сформувати. Все це відбувалося під акомпанемент безперервних обстрілів за воротами «Арени». Тоді там одночасно ми могли розвантажувати 1 машину, зараз — 8. Крім розвантаження, необхідно було забезпечити зберігання продуктів і завантаження тих машин, які будуть розвозити їх у пункти видавання. Найважливішою й основним завданням було навчитися формувати конвеєрне складання наборів, навчитися їх складувати. На стадіоні це зробити було досить складно, але з командою волонтерів футбольного клубу й підприємств СКМ ми збудували, по суті, унікальну систему, яка дивує багатьох представників міжнародних гуманітарних місій. Згодом у нас були вже інші норми формування та видавання — 10, 12, 15 тисяч наборів виживання на день.

Які труднощі є у роботі Гуманітарного штабу на сьогодні?

Ми виявилися найближчими до біди й потреб людей у продуктах, до розуміння, що відбувається на Донбасі. І ті труднощі, які були через недосконалість у правилах і законодавстві, недосконалу комунікацію між відомствами нас не зупиняли. Й у всіх випадках Рінат Ахметов ставив завдання — знайти можливість доставити гуманітарну допомогу людям.

Зараз труднощів у роботі Гуманітарного штабу не зменшилося, вони — інші. Та динаміка надання допомоги, яку ми взяли на старті, змушувала реагувати поправками до законів. Не завжди нас чули, але завжди того вимагали обставини. Відповіді на наші прохання й побажання не завжди приходили або приходили з великим запізненням. Йдучи попереду цієї системи, ми розуміли, що першими виявляємо й долаємо проблеми.

На сьогодні гостро стоїть питання про завезення гуманітарних медикаментів на непідконтрольні території. Ми відправили 6 листів-запитів із проханням чітко сформулювати правила ввезення та ліцензування. І це в той час, коли ми розуміємо, що там тисячі людей потребують елементарних препаратів. Що ті ліки, які є в місцевих аптеках, по-перше, часто не підходять хронічним хворим, по-друге, вони дорогі й не всі люди можуть їх собі дозволити. Масштаби проблеми ми розуміємо з кількості дзвінків на гарячу лінію Штабу.

Одним із викликів, з яким зіткнувся у своїй роботі Штаб останнім часом, стала складна ситуація на продовольчому ринку і проблема із закупівлею продуктів для наборів виживання. Як Штаб працює в таких умовах?

Ціни на основні продукти на ринку стрімко зростають, тому вітчизняні постачальники притримують їх у розрахунку на максимальний прибуток. А Штаб не може зупиняти відправлення і видавання допомоги сотням тисяч людей, тому ми шукаємо можливості закупити продукти заздалегідь. Тут нестандартна модель, оскільки Штаб Ріната Ахметова — це некомерційна організація. Але вона змушена перебувати в дуже тісній зв’язці з комерційним ринком, на якому діють інші правила й закони, і якщо їх не дотримуватися, не вийшло б працювати. Інша річ, коли домовленості йдуть у розріз із нашими принципами роботи. Але такі цінності, як партнерство, готовність допомогти і зрозуміти біду, у якій опинилися люди, на мою думку, вони скрізь однакові. І в бізнесі, і в благодійності домовленостей треба дотримуватися. Тому якщо в нашому пулі постачальників трапляється такий, який заради прибутку ці домовленості порушує, ми припиняємо з ним будь-яку співпрацю. Серед наших партнерів-постачальників дуже багато соціально відповідальних компаній, яким ми вдячні за розуміння наших цілей.

Останні кілька тижнів на пунктах пропуску через лінію дотику знову збираються багатокілометрові черги. Яка зараз ситуація з доставлянням гумдопомоги на Донбас?

Доставляючи допомогу, ми насамперед думаємо про людей — про тих, для кого ми її веземо, і тих, хто робить цю роботу. Ми не можемо паралізувати роботу КПП. Одним ми веземо продукти, а інші через нас будуть змушені стояти в черзі й залишатися ночувати в полі, щоб тільки пропустити нашу колону. У цій ситуації ночувати краще будемо ми, а людям буде легше проходити блокпости.

Ми і далі моніторимо ситуацію з пунктом пропуску в Кураховому. Його відкриття для гуманітарних вантажів дозволить нам скоротити час руху колон на понад 2 години. Для нас ці 2 години скорочують час доставляння допомоги з 3–4 днів до 2-х днів на тиждень, оскільки ми можемо за один світловий день доставити допомогу в логістичний центр на «Арені». Для проходження кожної колони всі процеси в нас вивірено, всі документи готові. Митні та фіскальні служби, зазвичай, якісно та оперативно виконують свою роботу. Для нас важливо потрапити на «Донбас Арену» за світловий день. У наших планах вже у грудні зробити перші відправки через КПВВ «Курахове» без ночівлі машин.

Ви були розробником єдиного графіка проходження колон через лінію дотику для Штабу й міжнародних гуманітарних місій. Як він розроблявся й наскільки ефективний зараз?

Рінат Ахметов ставить перед нами завдання — бути завжди відкритими, зокрема і для комунікації з міжнародними місіями. Ми оперативно обмінюємося інформацією про ситуацію для того, щоб уся допомога, яка надається сьогодні Донбасу, була ефективною. Для цього в нас створено спільні комітети, у які входять представники Штабу й гуманітарних місій. Мета у всіх одна — допомогти людям, але можливості її реалізації та підходи — різні. На початку своєї роботи Штаб переймав досвід у міжнародних місій, але зіткнувшись із масштабами трагедії, ми зрозуміли, що треба йти власним шляхом, і в якихось питаннях вже ми стали прикладом.

Я пам’ятаю весну 2015 року, на той момент ми доставляли допомогу вже понад 6 місяців. Тоді супроводжуючи нашу колону, я вперше побачив на КПВВ «Курахове» машини Міжнародного Червоного Хреста з гуманітаркою для Донбасу, які кілька днів стояли на пункті пропуску. Їх не пропускала прикордонна служба через непідготовленість супровідних документів. Так вийшло, що вони опинилися сам на сам зі всією цією системою. Тоді ми прийняли рішення допомогти й поділитися досвідом. Наша група супроводу колон зібрала водіїв і пояснила, які документи їм потрібні.

З цього моменту й почалася наша співпраця з представниками гуманітарних місій. Коли влітку відкрився пропускний пункт поблизу Волновахи, у нас виникла необхідність створити єдиний графік проходження митного огляду, якого ми дотримуємося донині. Цей графік передали митній і фіскальній службам, а ми взяли на себе зобов’язання координації спільних дій. Завдяки такій синергії, кожен із нас може системно доставляти допомогу й не заважати один одному.

Нещодавно Штаб заявив про підтримку ЮНІСЕФ у популяризації грудного вигодовування і змінив схему видавання дитячих наборів, для того, щоб мами, які годують груддю, могли отримувати необхідні продукти й забезпечувати здорове харчування своїм малюкам. Чому для Штабу так важливо змінювати підходи в наданні допомоги?

Якість харчування новонародженої дитини безпосередньо впливає на її подальший повноцінний розвиток. Це доводять численні дослідження. Ми не могли залишитися осторонь, тому підтримали ініціативу ЮНІСЕФ і змінили склади дитячих наборів. Якщо не приділяти увагу здоровому харчуванню малюків і мам, ми можемо зіткнутися зі ще більшим лихом за певний час. Сьогодні важливо, щоб той досвід, який є у ЮНІСЕФ, підтримувався на державному рівні.

Команда Штабу завжди націлена на вдосконалення допомоги. Це особиста мотивація наших співробітників. Ми змінили підхід до видавання дитячих наборів, їхнього складу. Але ми не обмежуємося винятково логікою отримання й добору продуктів. Для нас важливо стати фахівцями в цьому питанні, для того щоб ще краще розуміти потреби й удосконалювати допомогу. Тренінги на тему грудного вигодовування пройшли всі оператори гарячої лінії і 85 волонтерів пунктів видавання, які тепер консультують молодих мам. У нас вийшов повноцінний проект, який може приносити користь жителям Донбасу й у післявоєнний час.

Допомога дітям — одне з основних завдань, які поставив Рінат Ахметов перед Штабом. Запустилися й ефективно працюють проекти продуктової та медикаментозної допомоги. З дітьми, пережили військовий конфлікт, працюють психологи. Для нас важливо максимально допомагати, роблячи це з любов’ю й повним зануренням у їхні проблеми. Навіть пункт видавання на «Донбас Арені», де довгий час видавали тільки дитячі набори, має свою особливу атмосферу, адже діти, як ангели, котрі своєю щирістю підтримують дорослих і під час війни. А ми бачимо, що працюємо не даремно.

Які завдання Гуманітарного штабу на найближчі місяці? Яким напрямам роботи буде приділятися особлива увага?

Ми продовжуємо виконувати завдання Ріната Ахметова — допомагати мирним жителям Донбасу, тим, хто найбільше потребує. У грудні ми плануємо збільшити інтенсивність доставляння гуманітарної допомоги на не підконтрольні українській владі території Донецької та Луганської областей, щоб забезпечити запас продуктових наборів у логістичних центрах і на всіх пунктах видавання в перші тижні 2016 року. Це пов’язано з можливою перевантаженістю КПП напередодні новорічних свят. Для цього ми плануємо закупити 11000 тонн продуктів для понад 600 000 наборів виживання. Крім продуктової гуманітарної допомоги, у 2016 році мобільні бригади волонтерів Штабу доставлятимуть побутову хімію в найвіддаленіші села, оскільки там є гостра потреба в засобах гігієни.

Штаб Ріната Ахметова в далі надаватиме допомогу населенню Донбасу. Ми розуміємо, що потреби будуть змінюватися залежно від ситуації, і готові реагувати на ці зміни.

За обсягами надання допомоги Донбасу — Гуманітарний штаб можна вважати найбільшим і найефективнішим. Що, на вашу думку, допомагає досягати таких результатів?

Ефективність можна розуміти по-різному. У моєму розумінні — це вміння робити необхідне вчасно. Так працює і Штаб. Рінат Ахметов єдиний, хто надає допомогу системно із зобов’язанням подальшого видавання. Ми б, напевно, не змогли підібрати слів, пояснюючи, чому раптом перестали допомагати. Для нього важливі долі тих людей, які залишилися там, і потребують допомоги. У війни завжди будуть діти. Тепер це не тільки старі 90-років, а й наші маленькі земляки, які опинилися в цій страшній ситуації.

Головне, завдяки чому ми добилися такого результату — це команда Штабу. Бракує слів, щоб висловити подяку всім волонтерам, які на непідконтрольних територіях і в селах на лінії зіткнення, де періодично поновлюються обстріли, допомагають людям. І роблять це, не замислюючись про ризик для власного життя. А також ми вдячні нашим партнерам, котрі як на непідконтрольних, так і мирних територіях Донбасу надають приміщення для наших пунктів видавання, піклуючись про мирних жителів.

Всі ці люди об’єднані однією метою — допомогти вижити тим, хто залишився на війні. Адже більшість наших співробітників та волонтерів — родом із Донбасу, вони як ніхто розуміють і відчувають увесь біль від того, що відбувається.