Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Окремий пункт пропуску розв’яже проблему з доставлянням гуманітарної допомоги на Донбас — Гумштаб Ахметова

11.06.2015

Унаслідок закриття пунктів пропуску в секторі «Б» вже 9 днів Штаб Ріната Ахметова не може доставити продукти на склад у Донецьку. Під загрозою голоду сотні тисяч людей, мирних жителів Донецької й Луганської областей. Про ситуацію з доставлянням гуманітарної допомоги розповів під час прес-брифінгу в ІА «Українські новини» директор Штабу Григорій Колдунов. На брифінгу були присутні представники ОБСЄ й «Червоний Хрест».

«Ескалація військового конфлікту призвела до того, що Гуманітарний штаб не може перетнути лінію зіткнення й доставити продукти для мирного населення Донбасу, яке за нею перебуває. Та автоколона з продуктами, яка виїхала з Дніпропетровська до Донецька ще 3 червня, і далі курсує між містами, шукаючи коридор. Пункти пропуску в секторі «Б» закриті, пункт у секторі «С», в Артемівську, пропускає тільки приватних осіб і не пристосований для вантажних перевезень. Ми зверталися до начальника Генштабу ЗС України Віктора Муженка з проханням у сприянні пропуску наших вантажів у секторах «Б» або «С», залежно від того, які з них відкриті.

На цей момент 26 автомобілів із продуктами перебувають під пунктом пропуску в Мар’їнці. Вранці він ненадовго відновив роботу, але поки машини прибули до митниці — знову закрився через поновлення обстрілів. Наша автоколона чекає розвитку подій, час є до 20:00, закінчення періоду пропуску через лінію дотику», — поінформував Григорій Колдунов.

Вже більше тижня Штаб Ахметова не може доставити продукти на не підконтрольні українській владі території. Обсяг заблокованої допомоги становить 175 тисяч наборів виживання для дорослих і 10 тисяч для дітей. У зв’язку зі зривом планового постачання продуктів до логістичного центру Гуманітарного Штабу на стадіоні «Донбас Арена» сьогодні третина пунктів видавання в зоні АТО вже закриті.

«Ми вибудували систему надання гуманітарної допомоги мирним жителям Донбасу з обох боків лінії зіткнення, яка ґрунтується на ритмічності постачання продуктів харчування в логістичні центри. На сьогодні цю ритмічність порушено. Як наслідок — у логістичному центрі Штабу в Донецьку немає запасів продуктових наборів, на території, не підконтрольній українській владі, закриваються наші пункти видавання допомоги. Але ми бачимо й розв’язання цієї проблеми — перепрофілювання одного з пунктів пропуску через лінію дотику спеціально під гуманітарні вантажі для мирного населення Донбасу, як від міжнародних, так і українських організацій. Таким пунктом, наприклад, може бути пункт у Волновасі. Розділивши потік комерційних і некомерційних вантажів, ми будемо розуміти, що гуманітарна допомога безперешкодно й без обмеження у строках буде доходити до мирного населення, яке залишилося на не підконтрольних Україні територіях. Ми будемо шукати будь-які можливості, щоб допомогти людям, які опинилися в біді, вижити. Позиція Ріната Ахметова залишається незмінною — Гуманітарний штаб допомагав, і буде допомагати мирним жителям Донбасу», — заявив Григорій Колдунов.