Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Обійміть своїх дітей. Блог Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

15.05.2018

Не секрет, що практично всі дорослі потребують тактильного контакту. Іноді, щоб потішитися, досить того, щоб близька людина обійняла або погладила по голові. Часом у миті хвилювання нам потрібно взяти за руку близьку людину – і наш стан помітно поліпшується. Якщо чоловік або дружина, проводжаючи партнера на роботу, ніжно поцілував у щоку, це задає тон на весь день. В обіймах ми здатні повністю пережити відчуття, чи то печаль, чи радість. Дотики коханих зміцнюють близькість і довіру. Сьогодні ми поговоримо про дітей і ролі тактильного контакту батько-дитина для малюка.

Немовля, приходячи в цей світ, абсолютно безпорадне. Без турботи батьків, дорослого йому ніяк не вижити. Чому так важливий не тільки повноцінний функціональний догляд за дитиною (погодувати, поміняти памперс, викупати, одягнути), але й емоційний контакт? Обійми, погладжування, поцілунки потрібні малюкові для повноцінного розвитку нервової системи, формування базової довіри до світу, відчуття захищеності, розуміння, що близький приймає і любить його, а також дає змогу встановити тісний емоційний контакт. У новонародженого органи чуття не розвинені повністю, саме через дотик він отримує 80% інформації про навколишній світ. Дитина, яка отримує достатню кількість тактильного контакту з батьками, зростає більш здоровою, розвивається інтелектуально, фізично й емоційно набагато швидше від діток, які недоотримують тілесного контакту.

Підростаючи, малюк як і раніше потребує обіймів, дотиків, погладжувань, загалом – будь-яких форм тілесної взаємодії. Дитина розуміє, що вона добра, вірить в себе, досліджує навколишній світ без страху зробити помилку, сміливо вчиться, легко пробує нове. Якщо вона отримує достатньо обіймів, то буде більш відкритою з батьками, стосунки будуть довірчі, що допоможе з легкістю обійти гострі кути в підлітковому віці.

На превеликий жаль, в Україні понад 100 000 дітей позбавлені обіймів близької людини – вони виховуються в інтернатних установах. Понад вісім років тому Фонд Ріната Ахметова створив Всеукраїнський портал національного усиновлення «Сирітству – ні!». Завдяки порталу тисячі хлопчиків і дівчаток отримують шанс на справжнє дитинство поруч з люблячими й турботливими мамою і татом. Дитинство, в якому дорослі не скупляться на обійми та слова підбадьорення. На маленьке й таке важливе дитяче щастя. Зараз у базі порталу «Сирітству – ні!» розміщені анкети 5340 хлопчиків і дівчаток, які дуже чекають своїх маму й тата.

Буває і так: дитина росте в сім'ї, але мама й тато через індивідуальні особливості, а часом зі страху розпестити виявляються емоційно холодними. Дитина в такій ситуації дуже страждає.

Щоб зробити дітей щасливішими, а мамам і татам нагадати про важливість обіймів, програма «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова запустила соціальний флешмоб #ОбнимиРебенка#ОбiймиДитину#HugTheChild у мережі Facebook.

Соціальний флешмоб безстроковий, адже дитина щодня потребує ваших обіймів. Прямо зараз обійміть дитину, поцілуйте, скажіть, що любите її!

  Щоб приєднатися до флешмобу, потрібно:

  1. Обійняти свою дитину або декількох дітей.
  2. Зробити фото цих обіймів і викласти на своїй сторінці в мережі Facebook з хештегом #ОбнимиРебенка#ОбiймиДитину#HugTheChild.
  3. Запросити до участі у флешмобі своїх друзів і знайомих з різних країн і континентів.

Зробімо разом наших дітей щасливішими, а світ добрішим. Це в наших руках!

ДЖЕРЕЛО