Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Об’єднатися в ім’я добра. Гуманітарний штаб запрошує волонтерів

21.05.2015

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова працює понад 10 місяців. За цей період він видав жителям Донбасу 3 мільйони наборів виживання для дорослих і 200 тисяч дитячих наборів. Такі обсяги роботи вимагають величезних людських ресурсів. На сьогодні у Штабі працюють 1700 волонтерів.

Арена Милосердя.

Стадіон «Донбас Арена» вже давно почали називати «Ареною Милосердя», адже тут розташовується найбільший в Україні центр волонтерства — головний логістичний центр Гуманітарного штабу, на який доставляють і розподіляють продовольчу допомогу для мирних жителів непідконтрольних територій. На дерев’яних палетах височіють бастіони з пачок і ящиків, із яких волонтери мають якнайшвидше сформувати набори виживання — щоб найбільш нужденні жителі зони АТО отримали провізію вчасно й у повному обсязі.

Щодня півтисячі добровольців приходять на стадіон, щоб допомогти своїм землякам і просто відволіктися від війни. У їхній роботі можна виділити два найскладніші та найважливіші напрями — це розвантаження й навантаження, а також так званий «конвеєр». Конвеєрний метод хлопці придумали й упровадили самі. Суть полягає в тому, що волонтери йдуть довгим колом, а в їхні пакети товариші кладуть продукти. До кінця кола в кожного волонтера в руках утворюється 12-кілограмовий набір виживання. Завдяки конвеєру, на формування одного набору йде всього 52 секунди.

Найстаршому волонтеру, який працює на «Донбас Арені», 81 рік. Наймолодшому — 18. У волонтери беруть тільки повнолітніх, оскільки це фізично важка робота. Втім, більшість добровольців це — жінки. Середній вік 55–60 років. Переважно, безробітні.

Мобільна допомога

Мобільні групи волонтерів — найбільш нечисленний підрозділ. У ньому працюють усього 20 осіб. Із них 6 — волонтери безпосередньо Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, а 14 — члени організації «Відповідальні громадяни», із якою Штаб тісно співпрацює. Незважаючи на скромні розміри, цей «взвод» виконує найнебезпечнішу роботу — адресно доставляє продукти одиноким і важкохворим людям, які не можуть вийти з дому й отримати допомогу самостійно. Щодня волонтери виїжджають до своїх підопічних. Їм часто доводиться бувати в найгарячіших точках — доставляти набори виживання, у буквальному сенсі, під обстрілом.

Мобільні групи волонтерів — не тільки доставляють продукти, але і є психологами — не за професією, а за потребою. Їхні підшефні — люди дуже самотні, які не одержують ні належної уваги, ні елементарного людського спілкування. Тому до завдання хлопців і дівчат входять тісні комунікації з благоотримувачами, їх моральна підтримка.

Ще мобільні групи займаються розшуковою діяльністю. Доставляючи набори, вони виявляють громадян, які потребують гуманітарної допомоги, але ще жодного разу її не отримували. Так неодноразово знаходили бабусь, яким за 80 років, які проживають одні в під’їзді, лежать, практично, помираючи від голоду. Під час доставляння до Сніжного, наприклад, було надано допомогу інваліду, який не харчувалися практично тиждень, — абсолютно лежача жінка, поруч із нею була тільки вода.

У мобільних групах працюють дуже різні люди: психологи, юристи, екологи, колишні працівники циркового мистецтва, екс-депутати й не тільки. Їх об’єднує лише бажання допомогти тим, хто зараз найбільш уразливий і не може самостійно подбати про себе, чиї родичі поїхали або загинули, — люди, що залишилися сам-на-сам зі своїми проблемами і складним матеріальним становищем.

Допомога на мирних територіях

Волонтери Гуманітарного штабу Ріната Ахметова працюють не тільки в зоні АТО, але й на мирних територіях Донецької та Луганської областей. Головним волонтерським пунктом на підконтрольних територіях є логістичний центр у Маріуполі. Його завдання схожі на те, чим займається «Донбас Арена». Єдина відмінність — набори виживання звідси розподіляються в населені пункти, розташовані на мирних територіях, а також на лінії зіткнення.

У Маріуполі зараз працюють приблизно 200 волонтерів. Це чоловіки й жінки 30–40 років, переважно співробітники металургійних комбінатів, які допомагають Гуманітарному штабу у вільний від роботи час.

Як стати волонтером Гуманітарного штабу?

Наразі Штаб Ріната Ахметова особливо потребує волонтерів на «Донбас Арені». Якщо ви проживаєте в Донецьку й хочете допомогти своїм землякам, то звертайтеся за телефонами: 095 295 02 22063 908 02 22 або 067 644 02 22. Якщо ж ви проживаєте на мирних територіях Донецької та Луганської областей, але однаково хочете допомогти, телефонуйте за номером 044 502 52 33 або пишіть на електронну пошту [email protected]