Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Про що переселенці зобов’язані повідомляти державі?

09.01.2017

Починаючи із січня 2016 року, волонтери громадської організації «Правозахисна рада України» зіткнулися із ситуацією зупинення всіх видів соціальних виплат для переміщених осіб. Здебільшого держава мотивує зупинення виплат відсутністю переселенців за вказаним ними місцем фактичного проживання. І дійсно, багато хто, не знаючи законодавства, не повідомляє органам державної влади про зміни, які відбуваються в їхніх сім’ях, після чого виникає плутанина і проблеми з виплатами.

Тож про що мають повідомляти переселенці державі і які наслідки можуть настати у разі невиконання вимог закону:

  1. Якщо сім’я отримує виплати адресної допомоги й у складі сім’ї відбулися зміни (народження або смерть), уповноважена особа родини зобов’язана повідомити про це УПСЗН для можливості відкоригувати виплати. У цьому разі при народженні дитини необхідно провести обмін довідки, внісши в неї новонароджену особу. Виплата на дитину почнеться з моменту подання заяви. У разі смерті особи, виплати припиняються з дня смерті. Уповноважена особа родини зобов’язана довести до відома УПСЗН і подати копію свідоцтва про смерть. Ненадання відомостей про зміни, що відбулися, спричинює часткову втрату виплат адресної допомоги.
  2. Особи працездатного віку, яким призначено допомогу, зобов’язані інформувати у триденний термін уповноважений орган про факт працевлаштування або перебування на обліку як безробітних. Якщо особа, якій призначена допомога, була не працевлаштованою, а після працевлаштування не повідомила про це УПСЗН – виплату адресної допомоги буде припинено.
  3. ВПО зобов’язана повідомляти про зміну місця проживання в УПСЗН за новим місцем проживання упродовж 10 днів із дня прибуття на нове місце проживання. У цьому разі довідка з попереднього місця проживання здається, замість неї того ж дня видають нову. Разом із заявою на отримання нової довідки подають заяву на переказ виплат адресної допомоги. Після отримання інформації новий УПСЗН відновить виплати на новому місці проживання.
  4. У разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це уповноваженому органу (УПСЗН) за місцем отримання довідки не пізніше, ніж за три дні до від’їзду. Повернення особи до свого покинутого постійного місця проживання спричинює припинення дії довідки ВПО, а так само всіх видів соціальної допомоги переселенцям.
  5. У разі неповідомлення внутрішньо переміщеною особою про її повернення до покинутого місця постійного проживання рішення про скасування дії довідки приймається на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Інформацією, яка дає достатні підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання, є:

  • дані, отримані з відповідних державних реєстрів;
  • дані, отримані в результаті обміну інформацією уповноважених органів з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування;
  • дані, отримані в результаті обміну інформацією органів державної влади з громадськими об’єднаннями, волонтерськими, благодійними організаціями, іншими юридичними та фізичними особами, які надають допомогу внутрішньо переміщеним особам.

У разі наявності у внутрішньо переміщеної особи обґрунтованих причин для продовження терміну її відсутності за місцем проживання понад 60 днів, така особа звертається з відповідною письмовою заявою за місцем проживання в уповноважений орган (УПСЗН). У такому разі термін відсутності внутрішньо переміщеного особи за місцем проживання може бути збільшено до 90 днів.

Отже, у разі тривалої відсутності ВПО за вказаною під час отримання довідки адресою (понад 60 днів) бажано, щоб уникнути скасування дії довідки і припинення всіх видів соціальних виплат, письмово повідомити у свій УПСЗН про тривалу відсутність.

ДЖЕРЕЛО