Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Нюанси видавання закордонного паспорта переселенцям і жителям непідконтрольного Донбасу

17.08.2017

Українцям, які мають прописку на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях (НКТ) Донецької й Луганської областей, біометричні паспорти видадуть після додаткової спецперевірки. Переселенці для отримання біометричних паспортів мають надати додаткові документи для ідентифікації особи. Про це заявив прес-секретар держпідприємства «Документ» Володимир Поліщук, передає АКМЦ.

«Для отримання біометричних паспортів громадянам із пропискою на окупованих територіях Донбасу необхідно надати додаткові документи для ідентифікації особистості», – сказав він.

Згідно із законодавством, жителі НКТ і переселенці мають право на оформлення закордонних біометричних паспортів на загальних умовах. Водночас, додаткова перевірка, за словами Поліщука, пов’язана з неможливістю ідентифікації переселенців за формою № 1. «Певну кількість документів було втрачено під час подій, які там відбуваються, тому немає можливості ідентифікувати особу за формою № 1. Є постанова Кабміну, яка рекомендує проводити додаткову ідентифікацію», – зазначив він.

Для підтвердження особи необхідно буде надати паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, старий закордонний паспорт, свідоцтво про народження, військовий квиток або інші документи.

Довідка переселенця й інших документів не вимагається під час оформлення закордонного біометричного паспорта. Однак, у зв’язку з ускладненим процесом ідентифікації осіб, що проживали або проживають на НКТ, таким особам рекомендують подавати додаткові документи, видані державними органами. Наприклад, довідку переселенця, водійські права тощо.

Причиною проблем з ідентифікацією осіб є недоступність картотек підрозділів ДМС на НКТ. Зараз ідентифікація заявників здійснюється на підставі даних, отриманих із баз даних Єдиного державного демографічного реєстру, або за даними, що містяться в картотеках територіального підрозділу ДМС, який видав паспорт громадянина України особі (Постанова КМУ № 152 від 07.05.2014).

Оскільки картотеки підрозділів ДМС на НКТ недоступні, то ідентифікація жителів НКТ і ВПО здійснюється шляхом отримання інформації про особу з інших реєстрів МВС, Національної поліції, Мін’юсту й органів ДФС.

Якщо в результаті перевірки буде встановлено, що особа не є громадянином України або інформація, надана заявником, не підтверджується через інформаційні системи, бази даних Реєстру, картотеку (наприклад, фото особи в паспорті та інших реєстрах не збігаються), підрозділом ДМС або ЦНАП може бути винесено рішення про відмову в оформленні закордонного паспорта. Рішення про відмову у видаванні документа можна оскаржити в адміністративному порядку або в суді.

Закордонний паспорт громадяни України можуть оформити в будь-якому відділенні Державної міграційної служби, відділеннях «Паспортний сервіс» і Центрах надання адміністративних послуг за наявності відповідного обладнання.

Вартість паспорта в державних установах становить 557,32 грн. (за 20 робочих днів) і 810,32 грн. (за 7 робочих днів). У центрах «Паспортний сервіс» вартість оформлення закордонного паспорта становить 957,32 грн. (за 20 робочих днів) й 1210,32 грн. (за 7 робочих днів).

ДЖЕРЕЛО