Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Не треба поспішати і брати дитину тільки з жалю». Перевірено досвідом усиновителя

13.04.2020

Тим, хто ще тільки думає всиновлювати дитину, всиновитель Ірина Гартунг радить не поспішати з рішенням.

«Я до цієї думки 3 роки йшла, хоча і з юності мріяла, – каже Ірина. – Але одна річ мрії, інша – реальна дитина зі складною долею, за яку ти будеш усе своє життя відповідати. Перш ніж зважитися на цей крок, я дуже багато всього передумала, переглянула, пройшла курси. Моделювала найважчі ситуації – і що я буду робити, якщо, не дай Боже, це відбудеться. І тільки лише після ретельного обмірковування – я зважилася, і знайшла свого Мішу, за яким я душі не чую! Тому тим, хто сумнівається – я б не радила поспішати. Всиновлювати потрібно в тому разі, якщо ви дійсно не можете жити без дітей. Що для вас діти – це так само природно, як дихати повітрям. У такому разі всі труднощі – і з документами, і з поїздками, і з навчанням – можна вирішити.

ЗДАТНІСТЬ ЛЮБИТИ – ЗА ГРОШІ НЕ КУПИШ

Зараз з’явилася категорія людей, які хочуть стати прийомними батьками заради грошей. Мені дуже шкода таких людей, тому що їхня ідея приречена на провал. Здатність любити за гроші не купиш. А діти гостро відчувають фальш, особливо такі діти. До того ж, під нового члена сім’ї треба підлаштовуватися, а це не кожний дорослий зможе. Потрібно вчитися говорити мовою цих дітей, розуміти, як вони мислять. Тому що тиснути на них – немає жодного сенсу. Вони стільки всього пережили, що треба хоча б перший час виробити в собі терпіння, розуміння та прийняття.

НЕ БЕРІТЬ ДИТИНУ З ЖАЛЮ

Не можна сьогодні взяти, а завтра віддати. Усиновлення – це назавжди. Хоч що трапиться, це твоя дитина – до кінця твоїх днів, тут немає дороги назад. Хоч що трапиться, цю проблему треба буде вирішувати вам, звертатися до інших людей, друзів, фахівців. Ну і вже точно, у жодному разі не беріть дитину з жалості! Жалість мине, а роздратування та невдоволення залишаться. І залишаться на все життя. Тому будьте мудрими, не поспішайте й готуйте себе до нових надзавдань. Тоді все вийде».