Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Не хочеться згадувати й говорити про війну. Ні про ту, ні про цю», — пенсіонерка, ветеран ВВВ із Донецька

28.12.2014

Жінка кілька місяців виживає за рахунок продуктів, принесених небайдужими людьми. Мобільна група волонтерів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова привезла Олені Володимирівні додому продуктовий набір. Цього запасу жінці вистачить на два тижні. До наступного приїзду мобільної групи.

Волонтери та соцпрацівники — її єдині гості. «Коли задзвонив телефон — я здивувалася. Мені рідко хто телефонує. Спасибі, що не забуваєте», — щиро ділиться Олена Володимирівна.

Типова ситуація для багатьох людей похилого віку в Донецьку. Самотність і життя впроголодь. Вони діляться один з одним продуктами, і вже нічого ні від кого не чекають. І щиро раді тим, хто про них ще пам’ятає.

Олена Володимирівна багато років живе одна — поховала й чоловіка, і двох дітей. Жінка — ветеран Великої Вітчизняної Війни, у 43-му році отримала поранення на фронті. У госпіталі зустріла свого майбутнього чоловіка, з яким прожила 48 років.

«Тепер, — каже, — тільки згадувати залишилося. От тільки про війну не хочеться згадувати й говорити. Ні про ту, ні про цю».

Пенсіонерка живе в Київському районі Донецька. Це найбільш обстрілюваний і зруйнований район міста. Звідти виїхали всі, хто міг. Олена Володимирівна залишилася єдиною жителькою «сталінки» на одній із вулиць. Виїхали всі сусіди. До жінки іноді навідуються з Ради ветеранів та соціальної служби. Приносять їжу. Хтось із соцпрацівників, пошкодувавши стареньку, залишив заявку на «гарячу лінію» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова на доставляння продуктового набору додому. Жінка зовсім не виходить із дому, і дуже слабка. Мобільна група волонтерів привезла їй продукти.

Тепер таке доставляння буде здійснюватися раз на два тижні.