Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Не боїться хвороби й чекає миру: історія 14-річної Дарини з Максимільянівки

11.05.2018

Штаб Ріната Ахметова надає гуманітарну допомогу тисячам сімей, які проживають уздовж лінії розмежування. Серед них сім'я 14-річної Дарини з Максимільянівки.

У Дарини дитячий церебральний параліч. Шанси на те, щоб дівчинка змогла пересуватися, були мізерно малі, але вона знайшла в собі сили боротися з хворобою. І хоча за будь-якого фізичного навантаження біль сковує м'язи ніг, Дарина навчилася самостійно ходити. А до свого діагнозу вона ставиться по-філософськи:

- На такі дрібниці звертати увагу, ну, не те щоб не варто, але просто могло бути й гірше.

Коли є сили, дівчинка допомагає по господарству. Щоб прогодуватися, треба обробляти город. Мамі одній не впоратися – крім домашніх справ у неї, на відміну від більшості односельчан, є робота. Марії вдалося влаштуватися листоношею.

«Ноги болять і з серцем проблеми. Але треба себе пересилювати, тому що по-іншому тут ніяк не вижити», – нарікає мама Дарини.

Більшу частину своїх скромних доходів жінка витрачає на лікування доньки. Медикаменти, масажі, реабілітація – без цього дівчинка може опинитися в інвалідному кріслі.

Марія має ще молодшу дочку Аню. Фізично вона здорова, але з початком бойових дій дитину стали мучити жахіття.

«Ледь що – вона починає плакати. У лікарні лікар сказала, що це нерви. Я думаю, це пов'язано тільки з війною. Тому що до початку бойових дій з Анею було все добре, було все нормально», – каже Марія.

Вижити сім'ї допомагають продуктові набори від Гуманітарного штабу, який доставляє продукти для 85 населених пунктів «сірої зони».

«Допомога Ріната Ахметова дуже нам допомагає, – каже Марія, мама дівчаток. – Тому що іноді немає грошей на продукти. На ту саму олію, той самий цукор, крупу чи макарони... Ну, немає грошей, а діти просять їсти».

Молодша дочка Марії цьогоріч піде в перший клас. Старша Дарина вже замислюється про майбутню професію. Вона хоче стати перекладачем, хоче побачити світ і впевнена, що хвороба не зможе перешкодити здійсненню її мрії. Головне – вижити й дочекатися, коли настане мир.