Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Найцінніше – мільйон врятованих життів. Сьогодні виповнюється 4 роки з дня створення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

06.08.2018

Сьогодні, 6 серпня, виповнилося чотири роки з початку роботи найбільшої програми Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарного штабу, створеного для запобігання гуманітарній катастрофі на Донбасі. Для порятунку людей, надання максимальної допомоги та підтримки Мирним, що постраждали від збройного конфлікту, Рінат Ахметов об’єднав ресурси Фонду, усіх бізнесів групи СКМ і футбольного клубу «Шахтар».

 

«Основою діяльності Штабу став принцип, закладений Рінатом Ахметовим, – «Допомога тут і зараз тим, кому вона потрібна найбільше». На основі цього принципу побудована й робота Штабу. З перших днів збройного конфлікту Штаб щодня допомагає мирним жителям Донбасу, фактично рятує від голоду людей похилого віку, дітей і людей з інвалідністю», – сказав директор Фонду Ріната Ахметова Роман Рубченко.

 

Коли почався збройний конфлікт на Донбасі, насамперед потрібно було терміново рятувати людей, що опинилися в епіцентрі бойових дій. Фонд зайнявся евакуацією мирних жителів, незважаючи на обстріли. Усього з травня до грудня 2014 року включно вивезли приблизно 40 тисяч осіб. З них майже 15 тисяч – діти.

 

Людям, які залишилися в зоні конфлікту, треба було виживати в складних умовах. І тоді в Гуманітарному штабі дуже оперативно розробили та впровадили унікальні у своєму роді проекти допомоги Мирним, орієнтовані на життєво необхідні потреби – від продовольства до сприяння в проведенні термінових операцій.

 

Завдяки проекту «Допомога населенню» мирні жителі регулярно отримують найнеобхідніші продукти. За час роботи Штабу було доставлено 12 099 652 продуктові набори. Жителі Донбасу говорять, що восени 2014-го і взимку 2015 року набори виживання від Ріната Ахметова буквально врятували їх від голоду.

 

Також вперше в країні була розроблена унікальна система логістики. Знаменитий стадіон «Донбас Арена» в Донецьку став логістичним центром гуманітарної допомоги. Тут приймали, упаковували та відправляли в населені пункти всі продукти, які привозив Штаб. Після того, як у лютому 2017 року було заблоковано, а пізніше заборонено діяльність Штабу на не підконтрольній Україні території, без допомоги залишилися півмільйона людей.

 

Зараз Гуманітарний штаб доставляє набори виживання у 85 населених пунктів Донбасу, більшість із яких знаходяться на лінії вогню. Це стало можливим завдяки унікальній системі Штабу – організованим бригадам мобільного видавання, які регулярно доставляють продукти в прифронтову зону. Туди, де рідко бувають інші місії, де люди особливо гостро відчувають брак продовольства.

 

Завдяки проекту «Адресна допомога» індивідуальну допомогу отримали понад 50 тисяч осіб, допомогу на лікування – понад 11,4 тисячі, з них 5,6 тисячі – діти. Адресна допомога надається людям, які терміново потребують складного лікування та операції. Гуманітарний штаб забезпечує їх життєво важливими медикаментами, інноваційними імплантами.

 

Допомога дітям завжди була пріоритетним напрямом у роботі Фонду та Штабу Ріната Ахметова. Штаб регулярно допомагає ліками важкохворим дітям, які проживають з обох боків лінії зіткнення, а також із родин переселенців. У межах проекту «Ліки дітям» уже видано приблизно чотири тисячі наборів медикаментів.

 

Завдяки проекту «Реабілітація поранених дітей», який працює третій рік, допомогу отримали 94 дитини – це курс реабілітаційного лікування в найкращих санаторіях України, допомога медикаментами та технічними засобами відновлення.

 

48 дітям із діагнозом «вада серця» Штаб дав шанс жити. У межах проекту «Здорове серце» надано допомогу в проведенні операції на серці та встановленні рятівних оклюдерів.

 

Допомога дітям завжди була в пріоритеті в Ріната Ахметова. Завдяки проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» школярі з прифронтових територій змогли відпочити, оздоровитися та пройти курс психологічної реабілітації в курортній зоні, на мирній території України. За час дії проекту в дитячих таборах змогли побувати понад 4000 дітей. Такий відпочинок, як і робота з психологом, просто не доступні їхнім сім’ям.

 

Гуманітарна ситуація на Донбасі й зараз залишається гострою. Підтримки потребують, згідно з оцінками ООН, понад 4,4 мільйона жителів східного регіону України. Штаб Ріната Ахметова працює заради цих людей, саме тому є лідером у рейтингу благодійних організацій.

 

Гуманітарний штаб став найбільшою гуманітарною місією в Україні, а Фонд Ріната Ахметова – найбільш пізнаваною благодійною організацією в країні. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» в травні-червні 2018 року, у якому брали участь 2300 респондентів із різних областей України віком від 18 років.

 

«Фонд Ріната Ахметова знають в Україні, йому довіряють. І по всій країні розуміють важливість надання допомоги тим, хто зараз живе біля лінії зіткнення. Цей результат – це заслуга засновника Фонду Ріната Ахметова. Він зібрав і об’єднав команду навколо ідеї допомоги найбільш нужденним: людям похилого віку й дітям, багатодітним і самотнім, які зараз живуть у дуже складних умовах. І головне – завдяки його ініціативі врятовано понад мільйон людських життів. Оцінка, висловлена українцями в соціологічних опитуваннях, показує безпрецедентний масштаб і якість допомоги, що надається Фондом», – зазначив директор Фонду Роман Рубченко.

 

Це підтверджують міжнародні експерти. Так, заступник голови Управління ООН із координації гуманітарних питань в Україні Іване Бочоришвілі підкреслив значення гуманітарної діяльності Фонду Ріната Ахметова на Донбасі.

 

«Благодійний фонд від самого початку конфлікту, ось уже стільки років, допомагає людям на Донбасі. Крім того, він обмінюється інформацією з іншими міжнародними інституціями. Це в наших інтересах, тому що ми хочемо, щоби люди отримували ту допомогу, якої вони реально потребують. Те, що робить Фонд для жителів Донбасу, є неоціненним», – каже Бочоришвілі.