Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

На порталі Sirotstvy.net з’явилися анкети дітей з Луганської області!

09.06.2015

 

14 анкет про дітей, яким потрібні батьки, надіслала Служба у справах дітей Луганської облдержадміністрації.

Сподіваємось, за допомогою нашого порталу в кожного з цих діток якнайшвидше з’являться люблячі мама і тато.

Якщо тільки ви замислюєтесь про усиновлення або вже почали збирати документи, зверніть увагу на порядок цього процесу.

1) Необхідний пакет документів 

(копія паспорту та ідентифікаційного коду; довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи; 

копія свідоцтва про шлюб, якщо заявники перебувають у шлюбі; 

висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за відповідною формою 3; 

довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника; 

копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

2). Звернутися до служби у справах дітей (ССД) за місцем проживання з письмовою заявою про постановку на облік як кандидатів в усиновлювачі.

3). Протягом 10 робочих днів спеціаліст ССД, має перевірити документи, з’ясувати мотивацію заявників та скласти акт обстеження їхніх житлово-побутових умов, де зазначає, чи створені відповідні умови для розвитку та виховання дитини.

 4). ССД готує висновок про те, що заявники мають правові підстави усиновити дитину (якщо цьому відповідають документи) і ставить їх на облік кандидатів в усиновлювачі.

5). Знайти дитину допомагає фахівець місцевої ССД. За бажанням кандидати на усиновлення можуть звертатись до обласних ССД та на портал http://sirotstvy.net/ 

6) ССД видає Вам направлення на знайомство з дитиною. Термін дії направлення складає 10 робочих днів. Продовжити цей термін можна ще на 10 днів. Якщо дитина не перебуває на місцевому обліку усиновлення не за місцем проживання батьків, направлення видає обласна ССД.

7). При наявності направлення, паспортів та повного пакету документів, Ви звертаєтесь до ССД за місцем проживання дитини. 

8). Разом з фахівцем ССД за місцем перебування дитини ви відвідуєте заклад, де мешкає дитина, ознайомлюєтеся з оригіналами документів на дитину.

9). Перша зустріч з дитиною відбувається у присутності фахівця ССД та представника закладу, де мешкає дитина. Наступні зустрічі проходять між дитиною та майбутніми батьками самостійно (не менше 3 годин на день)

10). У разі необхідності ви можете зробити незалежне медичне обстеження дитини у державній лікарні в присутності працівника закладу, де мешкає дитина. 

11) Якщо ви встановили контакт із дитиною, адміністрація інтернатного закладу складає відповідний акт та передає його ССД. 

12). Написати заяву на ім’я начальника ССД за місцем проживання/перебування дитини, про бажання усиновити дитину. 

13). Орган опіки та піклування готує висновок про доцільність усиновлення. Термін 10 робочих днів.

14). Ви подаєте позовну заяву до суду (за місцем проживання дитини) про усиновлення.

15). Суд приймає рішення про усиновлення (термін від 2-х до 8-ми тижнів та ще 10 днів на вступ рішення до законної сили.

16). У присутності працівника ССД  на підставі рішення суду заклад передає дитину до вашої родини. 

17). У свідоцтві про народження дитини (за місцем його видачі після народження дитини) вносяться зміни про те, що Ви є батьками дитини. 

З моменту рішення суду усиновителі набувають таких же прав та обов’язків до дитини, як і при народженої дитини.

Більш детальну інформацію про дітей, яким потрібні батьки, кандидати на усиновлення у Луганській області можуть дізнатися за номером Служби у справах дітей облдержадміністрації: (0645) 24 01 25.

 

Телефон Всеукраїнської гарячої лінії для усиновлювачів – 0 800 50 14 14