Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

На непідконтрольній території Донецької області 5256 дітей живуть без батьківського піклування

02.06.2015

У Донецькій області проживають майже 10 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це під час прес-конференції розповіла Дар’я Касьянова, керівник проектів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«На непідконтрольних територіях Донецької області й далі живуть в інтернатах. Рік тому ми говорили, що силами волонтерів та Штабу Ахметова всіх дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, вивезли на мирні території. Але за цей час, на жаль, з’явилися нові сироти. На підконтрольних територіях Донецької області живуть 4615 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. На непідконтрольних територіях — 5256», — каже Дар’я Касьянова.

За її словами, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу проживає 931 дитина, з них: 640 дітей на підконтрольних територіях і 251 дитина на непідконтрольних територіях, зокрема, 40 дітей, які виїхали до Росії. В інтернатних закладах на непідконтрольних територіях залишилися 2376 дітей.

За інформацією Дар’ї Касьянової, у січні-квітні 2015 року на підконтрольних територіях Донецької області усиновили 26 дітей, 5 із них іноземці. Ще 106 дітей було влаштовано під опіку.
Касьянова також підкреслила, що велика кількість дітей, евакуйованих із Донецької області на мирні території України, зараз проживає в інтернатних установах. Водночас із них тільки 15% мають статус сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

«Складно сказати, з чим це пов’язано. Гадаю, насамперед, із тим, що держава намагається в такий спосіб реалізувати право дитини на освіту, але водночас порушує базове право на сім’ю. Діти із зони АТО розміщуються, переважно, у спеціалізованих установах, призначених для дітей без норми інтелекту, де вони не можуть отримати документ про середню освіту. А отримують тільки довідку, з якою дитина не зможе перейти до нормальної освітньої школи або вступити до вищих навчальних закладів», — повідомила керівник Дар’я Касьянова.

 

 

джерело: http://www.fdu.org.ua/news/13002