Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мирним жителям сходу необхідно забезпечити доступ до продуктів харчування й медикаментів — ОБСЄ

17.06.2015

На фоні роботи пропускної системи, мирні жителі Донецької та Луганської областей не повинні бути обмежені в життєво важливих потребах, включно з доступом до медикаментів і продуктів харчування.

Про це, відповідаючи на запитання про те, які дії може зробити українська влада для стабілізації ситуації, в інтерв’ю для «Допоможемо ТБ» повідомив прес-секретар Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків.

«Питання свободи пересування також дуже важливе, оскільки ми вважаємо, що магазини мають бути наповнені продуктами харчування, а люди повинні мати доступ до медпрепаратів. Зрозуміло, що функціювання будь-якої пропускної системи пов’язане з питаннями безпеки, але також необхідно враховувати потреби мирного населення, незважаючи на ситуацію, дозволивши мирним жителям забезпечувати їхні щоденні потреби», — сказав він.

Боцюрків також додав, що у своїх нещодавніх рекомендаціях місія звернула увагу на те, що будь-які дії щодо впровадження будь-якої пропускної системи необхідно ретельно зважувати й обдумувати, особливо з огляду на інтереси незаможних.

Чинна пропускна система в Донецькій і Луганській областях неодноразово викликала критику міжнародних і правозахисних організацій, зокрема, з урахуванням корупційних ризиків.

Влада неодноразово заявляли про намір спростити її, проте подібні декларації поки не реалізовано.

Подробиці ситуації з потребами у продуктах харчування й медикаментах жителів Донецької та Луганської області дивіться на спеціальній Гуманітарній мапі.

ДЖЕРЕЛО