Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мирне літо – дітям Донбасу»: історія Саші з Новолуганського

03.07.2019

П’ятий сезон проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова триває. Серед його учасників, які приїхали на двотижневий курс відпочинку та психологічної реабілітації в санаторій «Перлина Донеччини», Саша Пронарович із Новолуганського.

Як розповіла мама Марина Миколаївна, хлопчик дуже потребував зміни обставин:

«Саша дуже важко переживав події збройного конфлікту, свідком яких він став. Одного разу під час прогулянки в нього прямо над головою розстріляли безпілотник. Він так злякався, що прибіг додому й одразу поліз ховатися в підвал».

Безперервні обстріли та вигляд військової техніки посилюють стресовий стан 13-річної дитини. Дійшло до того, що навіть найменший різкий звук став призводити до майже судомного стану.

«Раніше для Саші справжнім перепочинком були прогулянки лісом. Але навіть це стало неможливим через міни та розтяжки. Тому він поривався брати участь у проекті. Дякую Рінату Леонідовичу, що подарував синові можливість абстрагуватися від страхів», – подякувала Марина Миколаївна.

Цьогоріч проект «Мирне літо – дітям Донбасу» проходить у три зміни, психологічну та фізичну реабілітацію отримають 500 дітей. Це школярі 8–14 років, які проживають на непідконтрольній Україні території та у «сірій зоні», також діти-переселенці. Загалом з початку старту проекту у 2015 році в ньому взяли участь понад 4000 дітей.