Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мирне літо – дітям Донбасу»: стартувала друга зміна!

18.06.2019

Розпочався наступний етап проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова – діти прибули на другу зміну. Пройти двотижневий курс відпочинку та психологічної реабілітації в санаторії «Перлина Донеччини» приїхала 141 дитина. Це хлопчики та дівчатка, які живуть з обох боків лінії зіткнення, а також із родин переселенців.

Серед учасників цьогорічної зміни – 11-річна Варя Кравчина з Авдіївки. Для дівчинки це вже друге мирне літо, організоване Фондом. У санаторії психологи допомагають їй позбутися вантажу пережитого страху. Особливо болючі спогади пов'язані з 24 серпня 2014 року.

«Було свято – і раптом у дворі почали падати снаряди. Незадовго до цього дідусь-сусід пригостив мене цукеркою, привітав із Днем Незалежності України. А через годину він загинув. Тоді ж бачила й інших сусідів пораненими або вбитими», – розповіла Варвара.

Важкий стрес ускладнили довгі години очікування в підвалі, де Варя з мамою ховалися від обстрілу. Тому психологічна допомога, яку отримують учасники проекту «Мирне літо – дітям Донбасу», стала незамінною. Зокрема на заняттях арт-терапією дівчинка зробила перші кроки у подоланні страхів.

Цього року проект «Мирне літо – дітям Донбасу» проходить у три зміни, психологічну та фізичну реабілітацію отримають 500 дітей. Це школярі 8-14 років, які проживають на непідконтрольній Україні території та в «сірій зоні», а також діти-переселенці. Загалом з початку старту проекту у 2015 році його учасниками стали понад 4000 дітей.