Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мирне літо – дітям Донбасу»: історії учасників проекту

05.06.2019

У санаторії «Перлина Донеччини» в Святогірську проходить перша зміна проекту «Мирне літо – дітям Донбасу». Її учасниками стали 156 хлопчиків і дівчаток, які проживають на лінії зіткнення, а також діти із сімей переселенців.

Провести два спокійні тижні літа, щоб позбутися вантажу спогадів, вперше приїхав у санаторій 10-річний Іван Васильєв. Разом із мамою, єдиною близькою людиною, хлопчик був змушений переїхати з рідної Красногорівки до Краматорська. Під час від’їзду вони навіть не підозрювали, що жах збройного конфлікту наздожене їх і на новому місці.

«Було страшно. Особливо коли бачиш людину, а потім вона вже мертва на землі», – картини минулого досі в Івана перед очима.

За словами мами Олени Олександрівни, син отримав статус дитини, яка постраждала від збройного конфлікту. Пережиті нервові потрясіння позначилися на здоров’ї хлопчика: з’явилося постійне відчуття тривоги, часті хвороби та знизилася концентрація уваги.

«Сподіваюся, психологічна допомога, яку отримують діти на проекті «Мирне літо – дітям Донбасу», допоможе Івану стати впевненішим. А сам проект – знайти нових друзів і дізнатися щось нове», – розповіла Олена Олександрівна.

Цьогоріч «Мирне літо – дітям Донбасу» пройде в три зміни, 500 осіб пройдуть психологічну та фізичну реабілітацію. Це школярі 8–14 років, які проживають на непідконтрольній Україні території, у «сірій зоні», а також діти-переселенці. Загалом з початку старту проекту у 2015 році його учасниками стали 4000 дітей.