Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мирне літо – дітям Донбасу 2016»: ще 70 дітей відпочивають у таборі на Азовському морі

26.08.2016

Відпочинок для дітей віком від 8 до 14 років із «сірої зони» і з непідконтрольних територій організував Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. У межах програми «Мирне літо – дітям Донбасу» сотні дітей уже другий рік мають можливість відпочити та оздоровитися.

На 2-у зміну в морський табір «Альбатрос» приїхали тільки 70 дітей із двохсот охочих. Ще 130 дітей не змогли доїхати.

«Через труднощі з перетином лінії зіткнення й активізацію бойових дій на Донбасі не всі діти, які пройшли реєстрацію, змогли дістатися в «Альбатрос». На 2-у зміну в дитячий оздоровчий табір приїхали 70 дітей із непідконтрольної території й «сірої зони. Ми раді, що ці діти зможуть відпочити перед початком нового навчального року», – розповів Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу.

Багато батьків змінили свої плани через черги на блокпостах і довгу дорогу. Шлях 10-річної Аліси з Донецька до Арабатської стрілки тривав дві доби: «Мені було страшно їхати й довго стояти на блокпосту. Але я рада, що приїхала в табір», – каже дівчинка.

Зі страхами і важкими спогадами в таборі допомагають справлятися насамперед. З дітьми з Донбасу працює команда психологів, яка минулого року пройшла навчання Штабу Ріната Ахметова за курсом «Травма війни». Методики найрізноманітніші – від групової арт-терапії, опрацювання страшних спогадів до індивідуальних консультацій.

Спеціально для дітей група психологів розробляла методики роботи. Під час однієї з рухливих ігор дітвора вчилася керувати власними емоціями і приймати їх. За словами психологів, багато діток, які пережили бойові дії, позбавлені відчуття безпеки. Їм складно адаптуватися в нових умовах і уявляти своє майбутнє.

«Діти, які дістали сильну психологічну травму, працюють із психологами індивідуально. А відпочинок у таборі подобається абсолютно всім. За ці два тижні мирного літа діти, щоправда, забувають про війну», – говорить Алла Антонова, старший психолог Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, який працює з дітьми в «Альбатросі».

Всього за час проекту «Мирне літо – дітям Донбасу – 2016» у таборах «Альбатрос» і «Сонячний» було оздоровлено 360 дітей.