Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мирне літо – 2017»: яким воно було для дітей Донбасу?

29.08.2017

Три роки поспіль Гуманітарний штаб Ріната Ахметова реалізує проект «Мирне літо – дітям Донбасу». Для сотень хлопчиків і дівчаток, що живуть на Донбасі й побачили жахи війни на власні очі, це стало єдиною можливістю оздоровитися, пройти реабілітацію й подолати «травму війни».

Цьогоріч, з 9-го липня до 21-го серпня, діти Донбасу відпочили в трьох літніх таборах, які є одними з найкращих в Україні. Два з них розташовані на березі Азовського й Чорного морів, ще один – у лісі Святогірська.

Кожен новий день відпочинку не був схожий на попередній, діти грали у футбол, брали участь у різноманітних квестах, купалися в морі та просто спілкувалися в добрій, дружній атмосфері.

«Мені тут не страшно, я не турбуюся про себе, я тут відпочиваю, мені просто весело й добре. Фонд Ріната Ахметова подарував мені цей відпочинок, спасибі йому за це!», – ділиться емоціями Аліса з Донецька.

«Тут я не встаю посеред ночі через те, що хтось починає стріляти. Не хочеться звідси їхати, тут я зустрів справжніх друзів», – розповідає Андрій із Макіївки.

Крім відпочинку й розваг, діти пройшли важливу психологічну реабілітацію. У таборі з ними працювали досвідчені психологи, які через ігрові активності, майстер-класи та арт-терапію допомогли хлопцям впоратися з пережитими страхами та тривогами.

З кожною зміною працювали три психологи від Гуманітарного штабу, які пройшли навчання за курсом «Травма війни». Робота фахівців була спрямована на те, щоб створити атмосферу відпочинку, безпечного простору й комфортного спілкування всередині дитячого колективу.

Програма психологічної реабілітації дітей складалася з 5 занять. Спочатку відбувалося знайомство – презентація себе через проектні методики. Потім діти малювали своє «безпечне місце», знаходячи внутрішні ресурси для здобуття психологічної стабільності. Далі відбувалася інтеграція емоцій у тілі, робота з почуттями дитини й подолання страхів. А завершувалися заняття підбиттям підсумків і закріпленням позитивного досвіду.

«Проект «Мирне літо – дітям Донбасу» спрямований на те, щоб дати можливість дітям із прифронтової зони відпочити, відчути себе в безпеці й морально розслабитися. Ми залучаємо найкращих фахівців, які допомагають дітям впоратися зі стресом і перебороти страхи», – розповів Андрій Хворостянко, менеджер програм і проектів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

2017 року в таборі «Альбатрос» на березі Азовського моря відпочили 129 дітей. Ще 143 дитини побували на Чорному морі в таборі «Дельфін». А найбільше дітей цьогоріч прийняв лісовий табір «Сонячний» у місті Святогірськ, де відпочили 200 дітей віком від 8 до 14 років.

«2017 року Гуманітарний штаб Ріната Ахметова організував відпочинок і оздоровлення 472 дітям. А за весь час існування проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» на відпочинку побували понад 3500 дітей. Вони подружилися, оздоровилися, відчули себе в безпеці. Для них це було по-справжньому мирне літо!» – підвів підсумок Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу.