Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ми готуємо «вушка», щоб не голодувати». Історія близнят, які втратили маму

17.04.2017

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова продовжує видавати набори виживання в «сірій зоні» й на підконтрольній території. Як і раніше, допомога призначена найбільш соціально незахищеним категоріям населення – людям похилого віку, інвалідам, батькам-одинакам, багатодітним сім’ям та сім’ям із дітьми від народження до 35 місяців.

ВІЙНА ЗАБРАЛА МАМУ. Юрій Казначеєв живе в невеликому селищі під Торецьком і сам виховує двох дочок – 13-річних близнюків Дарину і Ксенію. Їхня мама померла два роки тому через важку хворобу. Юрій вважає, що війна на Донбасі прискорила розвиток захворювання й забрала його дружину. «Звичайно, дружина лікувалася, але коли ми тут, а лікарня та лікарі залишилися там, за лінією розмежування, постійні поїздки стали нудними для Ані. Місцеві лікарі розвели руками, і дружина згасла. Ми залишилися одні, є в нас ще бабуся в Житомирській області, але ми з нею тільки листуємося й телефонуємо одне одному. Самі намагаємося їй допомогти якось, вона вже старенька», – розповів Юрій.

Дівчата, на чию долю випали і втрата матері, і війна вдома, втім, знайшли в собі сили не замкнутися, а жити, вчитися й постаратися радіти життю. «Дівчата дуже люблять вишивати, співати, малюють добре. Дуже самостійні, розумні. Розуміють, що одному батькові важко виховувати дочок, тому намагаються підтримувати і себе, і мене», – констатує батько.

ГОТУЮТЬ САМІ. Родині, яка втратила маму, допомагає Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Продуктові набори – чудова підмога для сім’ї, вимушеної економити кожну копійку. Дівчата по-хазяйськи розбирають продукти, навіть прикидають меню, страви для якого приготують самі. «У нас вдома є величезна книга, де зібрані рецепти з різних журналів 80–90-х років. Там безліч рецептів страв, які можна приготувати з мінімуму продуктів. Тоді теж було непросто з продуктами. І ми знайшли там рецепт «вушка з паштетом» – на кшталт пельменів, тільки смажені. Готується швидко, а вистачає їх надовго. Паштет у нас у наборі є, борошно й олія теж. Ми робимо цілу миску «вушок» і беремо із собою в школу, щоб не ходити голодними», – пояснила Даша.

Селище, де живе тато з доньками, не раз опинялося під обстрілом за останні три роки. «Біля лінії фронту багато зруйнованих будинків, постійні проблеми зі світлом і водою. Допомога Штабу Ріната Ахметова дуже затребувана, тому мобільні бригади Штабу регулярно доставляють продуктові набори місцевим жителям», – говорить Юлія Малахова, координатор мобільної бригади видавання Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Нагадаємо, що за 2,5 року Штаб Ріната Ахметова видав 11,7 млн продуктових наборів з обох боків лінії зіткнення. Допомога Гуманітарного штабу Ріната Ахметова врятувала життя більш ніж мільйона людей.

ДЖЕРЕЛО: щоденна газета «Сегодня», 05.04.2017