Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ми готові були розцілувати ті бригади» – жителі Донбасу про волонтерів Гуманітарного штабу Ахметова

22.05.2018

Три роки тому, 21 травня 2015 року, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова запустив безпрецедентний проект «Бригади мобільного видавання» на сході України. Саме БМВ стали єдиними рятівниками найбільш незахищених категорій людей – людей похилого віку, інвалідів, багатодітних сімей та одиноких батьків, які не мали можливості покинути регіон, де вже рік як палахкотів збройний конфлікт. Суть проекту в тому, що мобільні волонтери доставляють продуктові набори людям, які живуть в крихітних селищах і маленьких містечках, куди важко дістатися.

Через три роки до початкового принципу роботи бригад – «тут і зараз» – можна додати «і ніяк інакше». Більш 12 млн виданих продуктових наборів з обох боків лінії зіткнення свідчать про те, що допомога потрібна і тоді, і зараз. Жителі 85 селищ "сірої зони", куди доставляють допомогу мобільні бригади Штабу і які найбільше постраждали від воєнних дій, можуть розповісти чимало історій про те, як їм доводилося виживати та яку роль в цьому відігравали мобільні бригади Штабу.

Радість

«У 2015 і 2016 роках ми жили як на вулкані – ніколи не знали, чи зустрінемо ранок. Обстріли були переважно ночами, ми сиділи в льохах, вдень боялися вийти на подвір'я, не кажучи вже про те, щоб сходити до крамниці. Звичайно, продуктів ми не мали жодних, крім консервації, яку швидко «засудили». Коли нам з-за воріт покричала сусідка, що приїхали машини зі Штабу Ахметова з продуктами, ми спочатку не повірили, думали, може, просто повз їдуть кудись, – згадує мешканка Ясинуватського району, пенсіонерка Ніна Яремічева. – Виявляється, привезли конкретно нам. Ми так раділи, що є продукти! Прикидали, як розтягнути їх на довший час. У нас же найближча крамниця відкрита була за 5 кілометрів. А як туди дійти, якщо стріляють? Загалом, ми припаси потихеньку під'їдали, а десь через місяць або трохи більше знову приїхали з Гуманітарного штабу. Ой, ми мало не плакали, бригади ті готові були розцілувати. І трохи легше, звичайно, стало жити, тому що і є що поїсти, і ніби як не забуті ми...».

Досвід

Не можна говорити, що бойові дії на сході України вщухли. Досі тривають обстріли, дедалі частіше в зведеннях повідомляють про потерпілих мирних жителів. Тому допомоги Гуманітарного штабу Ріната Ахметова як і раніше потребують тисячі людей, які не мають змоги знайти роботу, купувати продукти та ліки, жити в мирі та спокої.

За даними ООН, сьогодні Україна – єдина країна Європи, жителі якої гостро потребують гуманітарної допомоги, насамперед – продуктів. Головне завдання Штабу – не допустити гуманітарної катастрофи на Донбасі.

«Зосередившись на людях, на досягненні високих цілей – запобіганні гуманітарній катастрофі на Донбасі, Фонд Ріната Ахметова створив абсолютно нові механізми та системи роботи, накопичив унікальний досвід, яким готовий ділитися. Досвід високо оцінили такі великі організації, як ООН і Міжнародний Червоний Хрест», – каже Роман Рубченко, директор Фонду.

За три роки роботи бригади мобільного видавання Штабу зробили 582 виїзди та видали 443 703 продуктових набори. Не можна розумувати, багато це чи мало. Навіть одне врятоване людське життя варте того, щоб знову їхати туди, де немає доріг і нормального життя, де приїзд бригад мобільного видавання – щастя, а продуктовий набір – можливість вижити й дочекатися миру.

ДЖЕРЕЛО