Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова збирає найбільшу у світі колекцію історій мирних людей, які постраждали від війни Росії проти України

18.04.2022

З перших днів війни у 2014 році Фонд Ріната Ахметова розгорнув Гуманітарний штаб «Допоможемо», щоб запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі. У результаті діяльності штабу було врятовано 3,5 млн людей. Багато хто з них поділився з Фондом своєю історією. Так Фонд став носієм тисяч історій мешканців Донбасу та зібрав їх в унікальний онлайн-музей.

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова взяв на себе місію збирати, організовувати та ділитися історіями мирних жителів України для кращого розуміння життя в умовах військових дій та заради кращого майбутнього.  

Сьогодні в Україні немає людини, якої б не торкнулася війна. Вона вже забрала життя тисяч мирних мешканців, мільйони українців залишили свої домівки. Тож з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Музей став літописом трагедій усіх мешканців країни. 

«Я хочу, щоб ми всі пам’ятали цю трагедію. І не просто статистику. Пам’ятали українську трагедію в історіях, в обличчях людей, які з нею зіткнулися. Разом з вами ми збиратимемо свідоцтва Мирних, які постраждали від війни. Вони стануть частиною наймасштабнішого музею пам’яті. У правді про війну, яку Росія розв’язала проти України, її народу, його права на самобутність і взагалі – проти його права на фізичне існування, важливі кожна людина, кожен голос. Ми задокументуємо всі сповіді, щоб без викривлень та цензури кожен у світі знав і пам’ятав, що переживають українці», – говорить Олексій Суханов, амбасадор Музею «Голоси Мирних», український журналіст, ведучий соціального ток-шоу «Говорить Україна». 

Завдання Музею – бути найбільшим у світі архівом історій Мирних, які постраждали від військових дій в Україні, створити достовірне, отримане з перших вуст, джерело інформації про життя мирних людей в умовах війни. Музей прагне стати унікальним психотерапевтичним проєктом, який сприятиме психологічному благополуччю та ментальному здоров'ю українців, які пережили травму війни. 

Розповісти свою історію можна на порталі музею «Голоси Мирних» https://civilvoicesmuseum.org/my-story або по безкоштовній гарячій лінії 0(800) 509 001.