Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Можливість подарувати диво... Блог Оксани Іщук, керівника проєктів Фонду Ріната Ахметова

27.03.2023

Стратегія Фонду полягає у системному вирішенні соціальних проблем у пріоритетних сферах, таких як: освіта, виховання дітей, охорона здоров'я, культура і адресна допомога.

Кожен проект Фонду – це системне вирішення тієї чи іншої проблеми, як слідства, так і її причини.

Фонд досяг унікальних результатів та має цікаві історії успіху за всіма напрямами своє діяльності. Але сьогодні, мені хочеться з вами поділитися нещодавніми історіями успіху, справжніми дивами, які відбулися в рамках Акції «Рінат Ахметов – Дітям», а саме конкурсу дзвінок Святому Миколаю в 2022 році.

2022 рік, непростий рік для нашої країни, він дуже болісний для нас всіх, а особливо для дітей. Тому в рамках щорічної благодійної Акції «Рінат Ахметов – Дітям» хотілося зробити щось неймовірно чутливе і масштабне. Так виникла ідея створення безкоштовної гарячої лінії Святого Миколая для дітей з усіх куточків України, на яку міг подзвонити кожний і поділитися своїми переживаннями, страхами і розповісти про свої мрії.

Ідея дзвінка була доповнена листами, так як відсутність світла і відповідно зв’язку у грудні 2022 унеможливлювала прийняття всіх дзвінків, які справді обривали телефони гарячої лінії. Дзвонили малята і дітки старшого віку. Хтось хотів просто поговорити, хтось замовляв подарунки спочатку для ЗСУ, а потім вже для себе, хтось читав віршик і просив Миколая повернути Мир в Україну, хтось мріяв повернутися додому і знайти свою кішку.

Сотні дзвінків, тисяча листів. Ми не очікували на таку шалену популярність впровадженої ініціативи. Інколи вечорами Миколаї плакали, тому що дитячі історії проникали глибоко в їхні серця. Допомогти хотілося всім, а більшість благала про Мир.

За умовами конкурсу переможці визначалися рандомно, бо учасників було багато і звісно, що нікого не хотілося образити, адже кожна історія - важлива. І кращі з них увійдуть до Музею Фонду «Голоси Мирних» - найбільшої у світі колекція мирних, постраждалих від війни росії проти України. І от почалися дива.

Головним переможцем конкурсу, який отримав у подарунок мобільний телефон, став хлопчик, який так про нього мріяв. Він мріяв про телефон не як про іграшку, а як про можливість повноцінно займатися в школі в онлайн форматі.

Сам хлопчина росте з батьком, який є інвалідом, він не чує, мати залишила їх. Хлопцю доводиться багато в чому допомагати батьку по господарству, але ж він хоче вчитися і тут трапляється справжнє диво. Він написав нам, що буде нас завжди пам’ятати, пообіцяв добре вчитися і стати хорошою людиною.

Другою переможницею стала дівчина зі складною життєвою історією. Конкурс “Напиши листа святому Миколаю” Аліна сама знайшла в інтернеті, і самостіно написала листа. Потім, коли вже відправила, то показала лист батькам. Мама прочитала і розплакалася. Аліна має вади здоров’я з дитинства, вчиться вдома та щодня виборює у хвороби право жити життям здорової людини. Цей зворушливий лист, який вона написала сама, без чиєїсь допомоги, - її справжня перемога!

Усі 15 років свого життя Аліна з батьками живе у селі Завітне Донецької області. З першого дня її народження і до сьогодні мама більше на роботу не виходила, присвятила себе лікуванню та вихованню дитини. По медичним показникам школу відвідувати Аліна на могла, хоча дуже потребувала спілкування з однолітками. До війни вчитель відвідувала Аліну вдома, зараз вони займаються онлайн. Родина нікуди не евакуювалася від війни, ані в 2014 році, ані в 2022 році.

Село Завітне не було під окупацією, хоча періодично потерпає від ворожих обстрілів. Влітку в будинок влучив снаряд. Всі залишилися живі і неушкоджені, дах в будинку перекрили новим шифером, але після цього шоку Аліна переважну більшість часу переховується в підвалі. Там обладнали все, щоб вона могла вчитися, провели світло та інтернет. На ніч Аліна з мамою теж сплять тільки там. Саме там Алінка і написала свій лист до святого Миколая.

У листі до святого Миколая Аліна перелічила власні базові потреби: канцелярія - щоб вчитися, навушники - щоб записувати вірші та пісні, повербанк - щоб зберігати дані, а про саме головне і не наважилися попросити через його коштовність. Власний ноутбук, якого ніколи не мала, але про який так мріяла.

Про цю заповітну дитячу мрію знала тільки мама і вчителька школи, яка розуміла, що для повноцінного самостійного навчання дівчинці конче необхідний ноутбук. Саме вчителька наважилася набрати організаторів конкурсу і доповнила лист Святого Миколая справжньої мрією дівчинки. Адже, такий звичний для багатьох з нас робочий інструмент може докорінно змінити життя дівчинки на краще і сприятиме розкриттю її талантів. Алінка пише вірші, пісні і мріє стати співачкою, записувати власні пісні.

І на завершення хочу процитувати ще один лист подяку за Акцію «Рінат Ахметов – Дітям» та конкурс Святому Миколаю.  Маленька Настюша дзвонила Святому Миколаю і дуже просила, щоб татко скоріше повернувся з війни живим. Татко повернувся, поранений, але ЖИВИЙ. Вся сім’я подякувала Фонду за те, що дає можливість продовжувати вірити в дива, адже дива трапляються там, де в них вірять!