Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мінсоцполітики припинило виплати 150 тисячам пенсіонерів із непідконтрольних територій

15.02.2016

У 2015 році Міністерство соціальної політики припинило виплати приблизно 180 тисячам пенсіонерів, з них 150 тисячам – «за пенсійний туризм» із «Л/ДНР». Про це заявив глава Мінсоцполітики Павло Розенко, повідомили «Деловой столице» у прес-службі Кабінету міністрів.

«З них 22 тисячі людей померли, 150 тисячам виплати припинили на підставі інформації, отриманої від СБУ і правоохоронців, що ці пенсіонери не проживають за вказаним місцем проживання», – сказав Розенко.

За його словами, відповідно до законодавства пенсії та інші види соціальної допомоги отримують люди, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, які переїхали і проживають на підконтрольних Україні територіях.

«Пенсійний туризм» – грубе порушення законів. Але ці випадки є, і вони масові. Тому в нас триває активна співпраця зі СБУ з перекриття схем незаконного отримання пенсій та інших соцвиплат», – підкреслив міністр.

Всього в Україні минулого року було зареєстровано як внутрішньо переміщені особи 1,1 мільйон пенсіонерів.

«В постанові Кабміну чітко вказано, що на затверджених їм довідках Державна міграційна служба має проставляти штамп про проживання людини за конкретною адресою. І це не обмеження прав людини. Якщо вам не потрібна соцдопомога, будь ласка, не реєструйтеся. Але якщо претендуєте на неї, то ми маємо знати, що допомогу отримують переселенці, а не жителі «ЛНР/ДНР», – заявив Розенко

Водночас міністр пообіцяв, що жодних утисків, жодних додаткових обмежень прав переселенців не буде.

ДЖЕРЕЛО