Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Міністерству соціальної політики України необхідно якнайшвидше побудувати чітку структуру захисту дітей та сімей на місцевому рівні - Юрій Павленко

05.02.2013

Міністерству соціальної політики України необхідно якнайшвидше побудувати чітку структуру з питань захисту дітей та сімей на місцевому рівні. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини під час виступу на розширеній колегії Міністерства соціальної політики.
Юрій Павленко нагадав, що під час Всеукраїнської наради з питань захисту прав дитини 4 грудня 2012 року Президент України звернув особливу увагу Уряду на необхідність завершення на місцевому рівні другого етапу адміністративної реформи та налагодження міжвідомчої співпраці в інтересах дітей.

«Вважаю, що взаємодія служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді є необхідною, її ефективність підтверджують результати минулого року. Дискусія має бути завершена, а структурні підрозділи міністерства мають сконцентруватися на завданнях Президента, які не були виконані у минулому році», - констатував Ю. Павленко. Зокрема, це реалізація права дитини-сироти на сімейне влаштування, захист житлових прав дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, затвердження програми реформування інтернатних закладів, в першу чергу системи Мінсоцполітики.

На переконання Уповноваженого Глави держави, низка концептуальних помилок у рішеннях Мінсоцполітики, в тому числі щодо другого етапу адмінреформи, зумовлена тим, що відбувається підміна поняття «соціальна робота» поняттям «соціальна послуга», «соціальний супровід» – «соціальним обслуговуванням», не враховуються норми, визначені Сімейним та Цивільним кодексами України, ігнорується базовий термін «орган опіки та піклування».

«Проактивна соціальна політика, нова філософія соціальної роботи з сім'ями та дітьми - це не тільки виплати грошової державної допомоги», - наголосив Ю.Павленко.