Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Міграційний штамп у довідці переселенця не потрібен?

31.03.2017

Днями Верховна Рада прийняла два найважливіші для переселенців закони. Перший вирішує колізію з проставленням відміток про місце проживання в довідці ВПО. Другий – запобігає спекуляції з завищенням комунальної плати в місцях компактного поселення. Юрист Всеукраїнського благодійного фонду «Горение» Світлана Гаврилюк докладно розповіла про законодавчі зміни.

№ 4022а – про внесення змін до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Цей документ, нарешті, виключає довідку ВПО з переліку документів, у які вносяться відомості про місце перебування. Таким чином, Верховна Рада узгодила закон «Про свободу пересування…» із законом 921–VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Останній набув чинності 13 січня 2016 року і виключив необхідність проставляти міграційний штамп у довідку переселенця.

№ 2481 – про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

По-перше, документ дозволяє вказувати адреси компактного поселення ВПО як місця фактичного проживання. У списку таких місць – модульні містечка, гуртожитки, оздоровчі табори, будинки відпочинку, санаторії, пансіонати, готелі й так далі.

По-друге, законопроект регулює питання оплати комунальних послуг, на якому спекулюють деякі їхні постачальники і власники місць компактного поселення, завищуючи тарифи. Закон № 2481 дає переселенцям державну гарантію на отримання комунальних послуг за тарифами, встановленими для населення. Власників і балансоутримувачів місць компактного поселення документ зобов’язує встановити лічильники.

Кабінет Міністрів України повинен за три місяці узгодити всі належні нормативно-правові акти.

На момент публікації статті, прийняті законопроекти не набули чинності.

ДЖЕРЕЛО