Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Малюки й мами, які годують груддю, на Донбасі будуть отримувати нові продуктові набори

28.10.2015

Штаб Ріната Ахметова з 28 жовтня 2015 року оновлює дитячі набори гуманітарної допомоги в межах програми «Допоможемо дітям». Особливу увагу буде приділено важливості грудного вигодовування для молодих мам і дітей із Донбасу. Про новий склад наборів та населені пункти, де мами першими зможуть їх отримати, під час прес-брифінгу в ІА «Українські новини» розповіли новий директор Штабу Олександр Вишняков і координатор Римма Філь.

Гуманітарний штаб приєднується до ініціативи Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) із популяризації грудного вигодовування серед матерів, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Грудне вигодовування є найважливішою перевагою у здоровому харчуванні малюка. У такій ситуації дуже важливо подбати про якісне харчування самих матусь. Тому керівництво Гуманітарного штабу прийняло рішення про зміну складів дитячих наборів.

«Рік тому рішенням Ріната Ахметова була створена окрема програма допомоги продуктовими наборами діткам від народження до 35 місяців. На сьогодні щомісяця 50 тисяч сімей з обох боків лінії зіткнення отримують допомогу для малюків. Дитячі набори — це те, що допомагає мамі підняти дитину в разі військових дій. Всі продукти в ньому від українських виробників і виключно високої якості. Ми не просто видавали продукти, а проводили дослідження та опитування одержувачів, — говорить Римма Філь. — Вводячи ці нововведення в забезпеченні дитячим харчуванням, ми піклуємося про кожного маленького жителя Донбасу. І грудне молоко — це той найпотужніший заряд імунітету і здоров’я, який дитинка отримує на все своє довге, і ми сподіваємося, мирне життя».

Тепер для дітей віком від 0 до 11 місяців пропонуються 2 види наборів на вибір:

  • Материнський продуктовий набір. Новий набір продуктів призначений для посилення харчування матері, яка годує груддю. Отримати його можна в пункті видавання гуманітарної допомоги. Його склад: крупа гречана і пшенична, вівсяні пластівці, соняшникова олія, цукор і згущене молоко.
  • Набір дитячих сумішей (якщо мама перейшла на штучне вигодовування). За заявою матері замість набору продуктів видається набір дитячих сумішей. Рішення про вибір одного з двох наборів приймає одержувач допомоги. Змінити тип набору можна тільки один раз — із продуктового на суміші.

Діти віком від 12 до 35 місяців поступово переходять на харчування з «дорослого столу», тому до складу їхнього набору включено найнеобхідніші продукти: крупа гречана й манна, вівсяні та кукурудзяні пластівці, макарони, згущене молоко, печиво або пряники/бублики/соломка.

Процес переходу на нові дитячі набори займе приблизно місяць. Першими на непідконтрольних українській владі територіях Донбасу їх зможуть отримати мешканки Калінінського, Куйбишевського, Петровського, Пролетарського районів міста Донецька, Калінінського й Микитівського районів Горлівки, а також міст Єнакієве та Кіровське. Упродовж тижня до них приєднаються пункти видавання в Торезі, Ясинуватій, Зугресі та Моспиному.

На мирних територіях Донбасу сьогодні починається видавання наборів у Добропільському районі, Старобільську, Дружківці, Великій Новосілці.

«Важливо, що в цьому підході сама мама за підтримки сім’ї та з огляду на можливості продуктових наборів може зробити правильний вибір. І зі свого боку Штаб Ріната Ахметова у співпраці з міжнародними гуманітарними місіями буде надалі підтримувати тему грудного вигодовування. Це будуть брошури, консультації фахівців на пунктах видавання. Ми не обмежуємося «сухим» набором і виключно логікою отримання. Для нас самих важливо стати фахівцями в цьому питанні, для того щоб ще краще розуміти потреби й удосконалювати допомогу», — підкреслив Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу.

Всього за час роботи Штаб Ріната Ахметова видав понад 370 тисяч дитячих продуктових наборів сім’ям із дітьми до 35 місяців, як на непідконтрольних територіях, так і переселенцям у мирних населених пунктах Донбасу.