Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Люди, які виїжджають із зони АТО, мають право на відшкодування всіх соцвиплат — юристи Штабу Ахметова

19.03.2015

До Гуманітарного штабу Ріната Ахметова почали надходити запити щодо населених пунктів, де органи влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. У зв’язку з цим ми попросили юристів Штабу дати роз’яснення ситуації.

У населених пунктах, які повністю або частково не контролюються українською владою (згідно з переліком міст, які визначені в Розпорядженні від 07.11.2014 № 1085-р), з листопада минулого року жодного фінансування соціальних проектів, зокрема, пенсій, соцвиплат та ін., не проводиться.

Водночас у разі, якщо люди виїжджають із зони АТО й зареєструються як переселенці на підконтрольній українській владі території, то всі соцвиплати будуть проведені з урахуванням заборгованості за весь період.

Пенсії та інші соціальні виплати з бюджетів усіх рівнів і фондів загальнодержавного державного соціального страхування виплачуються за заявами таких осіб до органів, які здійснюють виплати («Порядок оформлення й видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції», від 1 жовтня 2014 р. N 509 (Офіційний вісник України, 2014 р., N 81, ст. 2296).