Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Любов у прийомній сім’ї: як знайти її та відчути батькам і дітям?

26.09.2018

Коли дитина приходить у сім’ю, починається тривалий процес адаптації, що не завжди сповнений радості, але має відтінки суму. У домі чутно не лише сміх, деколи бувають сльози. І рано чи пізно з’являється втома. Проте є той скарб – любов! Іноді батькам здається, що вона приходить не відразу, вони чекають її, не підозрюючи, що любов уже є, потрібно лише її відчути у собі.
 
25 вересня в рамках програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова пройшов тренінг «Прийомне батьківство – батьківство зі свідомою любов’ю» за участю Любові Лоріашвілі, психолога відділу соціальних послуг Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Учасники тренінгу ділилися власним досвідом пошуку любові, писали листи подяки до прийомних мам і тат, розвінчували міфи про прийомне батьківство, створювали «намисто життя», у якому кожен колір намистинки мав своє символічне значення.
 
 
Прийомні діти бувають різними, часто досить непростими, і тому батькам не варто сумніватися у своїй любові до них, а слід шукати оптимальні шляхи до сердець синів і доньок. Любов Лоріашвілі закцентувала увагу учасників тренінгу на важливих нюансах:
  • батьки – це психотерапевти 24 години на добу;
  • батьки – це люди, які люблять, адвокати, члени команди;
  • батькам варто залучати дітей до своєї діяльності;
  • батьки мають розуміти, що дитина не повинна маніпулювати ними.
 
«Кожна дитина повинна виховуватися у щасливій, люблячій сім'ї. Для цього працює програма «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова. Вже понад дев’ять тисяч дітей знайшли своїх батьків завдяки порталу «Сирітству – ні!». Крім того, Фонд проводить тренінги, вебінари, консультації. Вони допомагають дитині та її новій сім’ї впоратися з труднощами у період адаптації, отримати відповіді на хвилюючі питання і подолати перешкоди на шляху до щастя», – розповідає керівник програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова Анастасія Кладова.
 
Подібні тренінги дуже важливі для усиновителів, опікунів, прийомних батьків та батьків-вихователів, оскільки дають можливість поспілкуватися з однодумцями та почути щось нове й корисне для себе.
 
 
«Вчорашній тренінг дуже вразив, втім як завжди. Приніс багато позитивних емоцій. Любов Лоріашвілі дуже доступно для всіх показала, з чого складається комплексне поняття «Любов». Як правильно підбирати ключі до дітей, знаходити спільні інтереси, прихильності. Проходили практику об’єднання позитивних емоцій і отримували несподіваний результат. А досвід з намистинками був особливо корисний. Хотілося б висловити подяку Фонду Ріната Ахметова за можливість бувати на таких заходах і за цінний та багатогранний тренінг Любові Лоріашвілі. Дякую усім, хто зібрався, за приємне спілкування і обмін досвідом. До нових зустрічей», – написала на cвоїй сторінці у мережі Facebook Лариса Яценко, мама-вихователь дитячого будинку сімейного типу з Дніпропетровської області.