Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Куди подавати декларацію переселенцю?

27.01.2018

У зв'язку з ситуацією, що склалася в Донецькій і Луганській областях, функціональні обов'язки з обслуговування громадян-переселенців покладаються на територіальні органи, що розташовані на території, де органи влади здійснюють свої повноваження. Про це повідомляє прес-служба Головного управління Державної фіскальної служби в Закарпатській області.

Фахівці органів ДФСУ в Закарпатській області роз'яснюють, що, згідно зі ст. 67 Конституції України, кожен громадянин зобов'язаний сплачувати податки та збори в порядку та розмірах, встановлених законом. У такий спосіб, платник податків зобов'язаний, зокрема для реалізації права на податкову знижку, подати декларацію за податковою адресою (за місцем реєстрації).

Також податковим законодавством встановлено, що податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце його проживання, за яким він береться на облік як платник податків в контролювальному органі. Водночас платник податків – фізична особа може мати одночасно не більш ніж одну податкову адресу.

Водночас у зв'язку з ситуацією, яка склалася в Донецькій і Луганській областях, функціональні обов'язки з обслуговування громадян-переселенців покладаються в межах компетенції на територіальні органи, які розташовані на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження у повному обсязі.

У ДФСУ нагадали, що процедура та порядок реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та перелік необхідних для цього документів передбачені Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зі змінами та доповненнями.

Разом з тим, Податковим кодексом передбачено, що фізичні особи – платники податків зобов'язані подавати контролювальним органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки впродовж місяця з дня виникнення таких змін способом подання відповідної заяви. Відповідно до законодавства, фізичні особи – платники податків зобов'язані інформувати контролювальні органи про зміну даних шляхом подавання заяви за формою №5ДР.

Платник податків-переселенець, який вніс відомості про зміну місця проживання, подає декларацію до контролювального органу за місцем його реєстрації як тимчасового переселенця за умови подання заяви за формою №5ДР.

ДЖЕРЕЛО