Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Кроки до усиновлення дитини. Алгоритм дій

22.03.2023

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» постійно отримує запитання від користувачів щодо алгоритму усиновлення дитини. Надаємо ще раз розгорнуту відповідь наших експертів з цього питання, а саме – головні кроки до усиновлення.

1 . Відвідування служби у справах дітей за місцем вашого проживання. Перша консультація.

На першу консультацію ви можете  записатися через портал «Дія» ( Усиновлення. Реєстрація кандидатом ).

Або просто скористатися телефонами служби у правах дітей за місцем вашого перебування та домовитися про зустріч з працівником служби.

На першій консультації ви отримаєте інформацію про всі форми влаштування дитини в сім’ю та вимоги до громадян, які бажають прийняти дитину.

2. Збір документів.

Громадяни, які бажають усиновити дитину, подають до служби у справах дітей заяву та наступний пакет документів:

• копію паспорта;

• копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб (або інформацію про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

• копію документа, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

• копію свідоцтва про шлюб (якщо заявники перебувають у шлюбі) або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб;

• довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС (у разі коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС, може подавати один із подружжя, хто має постійний дохід);

• висновок про стан здоров'я кожного заявника;

• засвідчену нотаріально письмову згоду другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення одним із подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;

• документ про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, виданий територіальним центром з надання сервісних послуг МВС ;

• копію документа, що підтверджує право власності, або користування житловим приміщенням;

• довідку від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявниками. Заява вважається поданою, якщо додані всі документи.

Витребування у заявників документів, не зазначених у цьому пункті, не допускається.

Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі.

Термін перевірки працівником служби у справах дітей поданих документів на відповідність законодавству – 5 робочих днів.

3. Перевірка умов для проживання.

Обстеження працівниками служби у справах дітей житлово-побутових умов – впродовж 5 робочих днів після перевірки документів.

4. Навчання майбутніх батьків.

За направленням служби у справах дітей громадяни проходять курс навчання в обласному центрі соціальних служб. Навчання є обов’язковим, крім випадків, коли заявники є родичами дитини, її опікунами/піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-вихователями.

На навчання направляє служба у справах дітей.

Тривалість курсу – 72 навчальні години, зазвичай це 10 занять.

По завершенні громадянин отримує довідку про проходження навчання з рекомендаціями щодо кількості, стану та віку дітей, яких він може усиновити. Копія довідки направляється до служби у справах дітей.

5. Надання статусу кандидата.

Служба у справах дітей впродовж 10 робочих днів розглядає питанням про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок. У разі надання позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі.

6. Ознайомлення з інформацією про дітей, яких можна усиновити. Пошук дитини.

Служба у справах дітей ознайомить вас з анкетами дітей, які в них є на обліку, і можуть бути усиновлені з урахуванням отриманих рекомендацій. Також інформацію про дітей, які підлягають усиновленню, можна знайти через:

- сторінку «Діти» Мінсоцполітики, Анкети дітей на сайті Мінсоцполітики

- сторінку «Анкети дітей» Фонду Ріната Ахметова Анкети дітей на сайті програми "Сирітству-ні!"

Ще один з варіантів – телефонувати в обласні служби у справах дітей та цікавитися інформацією про дітей згідно отриманих вами рекомендацій.

Контакти обласних служб у справах дітей, які мають інформацію про дітей, що підлягають усиновленню, дивіться на передостанній сторінці довідника.

Термін пошуку дитини - у кожної родини свій.

Діти, які підлягають усиновленню, можуть перебувати на утриманні як у закладах, так і виховуватися в прийомних сім’ях та ДБСТ (за наявності правових підстав).

7. Знайомство та встановлення контакту з дитиною.

Якщо дитина проживає в іншій області (районі, місті), то працівники служби у справах дітей дають кандидату направлення до тієї служби у справах дітей за місцем, де проживає дитина. І вже та служба допомагає організувати знайомство з дитиною.

Перше відвідування закладу/ ДБСТ/ прийомної сім’ї та зустріч кандидата з дитиною відбувається за участі працівника служби у справах дітей.

Термін дії направлення на встановлення контакту з дитиною – 10 робочих днів. Але за необхідності термін може бути подовжений ще на 10 робочих днів.

8. Підготовка документів дитини.

У разі встановлення контакту, кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання/перебування дитини із заявою про бажання усиновити дитину. Служба на протязі 10 робочих днів з’ясовує, чи згодна дитина на усиновлення, готує проект висновку про доцільність усиновлення та відповідність інтересами дитини. Після завершення передає пакет документів про дитину кандидатам в усиновлювачі.

9. Судова процедура усиновлення.

Кандидати впродовж одного місяця мають звернутися з відповідною заявою до суду. Суд відбувається за місцем фактичного проживання дитини. Тривалість – від 2 до 6 місяців.

10. Оформлення нових документів дитини.

Відділ РАЦС за місцем проживання усиновлювачів оформлює нове свідоцтво про народження дитини. Тривалість – від одного дня до місяця.

11 (після усиновлення). Нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей, які проживають на території України, здійснюється службою у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів до досягнення дітьми 18 років.

При зміні місця проживання усиновлювачі зобов’язані повідомити про це службу у справах дітей.