Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Кожна повернена дитина — це важка спецоперація»: уповноважена Президента з прав дитини розповіла Фонду Ріната Ахметова про примусову депортацію дітей до Росії

12.05.2022

Війна поставила нові виклики перед людьми, яки допомагають дітям — як біологічним, так і прийомним. Задля відповідей на найважливіші питання програма «Рінат Ахметов — Дітям. Сирітству — ні!» проводить серію інформаційних інтерв'ю з фахівцями з допомоги дітям. 

У новому інтерв’ю Дар’я Герасимчук, уповноважена Президента з прав дитини, підняла важливі теми: усиновлення під час війни, евакуація дітей за кордон та примусова депортація до Росії.

Фахівчиня розповіла про можливості відновлення процесів усиновлення під час воєнного стану, поділилася своїми враженнями від відвідування закладів за кордоном, які прийняли наших дітей-сиріт.

«Усі плакали, коли ми їхали. Усі говорили: ми дуже хочемо додому», — згадує Дар’я одну з таких поїздок.

Експертка підняла страшну тему примусової депортації та усиновлення дітей росіянами. Незважаючи на те, що такі дії заборонено Женевською конвенцією, дітей вивозять до країни-агресора. Кількох з них вдалося повернути, але багато хто залишається на чужині. Дар'я зазначила, що важка робота триває.

«Зараз важливо не дозволяти собі горювати і оплакувати наших дітей. Зараз час для мобілізації, для холодного розуму, гарячого серця, і для максимальних дій, аби зберегти життя кожної української дитини», — підсумувала експертка.

Повне відеоінтерв’ю з Дар’єю Герасимчук дивіться на YouTube-каналі Фонду Ріната Ахметова — за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=9AEOymMcjuA