Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Костя говоритиме! Фонд Ріната Ахметова допоміг почути навколишній світ ще одній дитині

14.07.2020

Чотирирічний Костя Пугачов вміє читати по губах і чудово розуміє мову жестів. Ці здібності з'явилися у дитини не випадково – з народження хлопчик нічого не чув. Але з'ясувалося це не відразу. На обстеженнях лікарі запевняли маму в тому, що її син цілком здоровий. Першого слова від Кості рідні чекали три з половиною роки. Але він мовчав. Медики вважали, що це наслідки збройного конфлікту, тому що народився в непідконтрольному Шахтарську.

– Стала доньці говорити: «Звернися до лікаря!» Вона поїхала до лора, він біля вушок поплескав і каже: «Та він все чує, зараз війна, багато хлопчиків на нашій території в п'ять років починають говорити, і він в п'ять років заговорить», – розповідає Любов Пугачова, бабуся Костянтина.

Потім сім'я переїхала в Павлоград Дніпропетровської області. Вже тут дитині діагностували туговухість четвертого ступеня і видали слуховий апарат. Застарілий, незручний, але навіть він допоміг малюкові.

– Він почав говорити «дід», «дай», «йди». Намагалися, щоб він відповідав на запитання. Він не розумів. Ми зрозуміли, що той апарат слабенький для нього, він у ньому не чує, – каже бабуся.

Рідні планували взяти кредит на придбання сучасного слухового апарату, але порахували, що таку витрату не потягнуть. На допомогу родині прийшов Фонд Ріната Ахметова – Костя став учасником проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую ». Хлопчикові видали відразу два потужних слухових апарати. Лікарі впевнені, що скоро він розширить свій словниковий запас.

– Слуховий апарат – це мініатюрний комп'ютер. Ті апарати, які ми підібрали Кості, найсучасніші. Ці апарати компенсують недолік у сприйнятті. Людина вчиться правильно сприймати звук і, відповідно, відтворювати його, – розповідає аудіолог-протезист Ірина Банник.

Попереду у дитини заняття з сурдопедагогом. Він підготує Костю до дитячого садочка та спілкування з іншими дітьми.

– Коли таке горе в сім'ї, і раптом дізнаємося, що є Фонд, який згоден нам допомогти, це просто щастя! Я дуже вдячна Фонду і самому Рінату Леонідовичу за цю допомогу, – каже Любов Пугачова.

Завдяки проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» малюкам із глухотою чи туговухістю були встановлені 177 високочутливих слухових апаратів.