Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Комісії з перевірки переселенців: до кого будуть приходити й що будуть робити?

21.09.2016

Юристи Донбас СОС розповіли про те, як будуть працювати комісії з перевірки переселенців.

Куди йтимуть?

За адресою, яка вказана у вашій довідці переселенця як адреса його фактичного проживання.

У яких випадках можуть прийти?

  1. Після подання переселенцем заяви на відновлення соціальних виплат, зокрема й пенсії. Раніше ми публікували інформацію про порядок відновлення виплат для ВПО відповідно до нововведень до Постанови № 637.
  2. Після подання вами заяви на призначення або продовження соціальних виплат, зокрема й пенсії.
  3. Якщо в УПСЗН з’явиться інформація про те, що ви, можливо, поміняли адресу фактичного проживання й не повідомили УПСЗН, таку інформацію також можуть надати в УПСЗН управління ПФ, підрозділи фондів соціального страхування, центри зайнятості.
  4. Якщо в УПСЗН з’явиться інформація про те, що ви, можливо, повернулися на непідконтрольну територію або виїхали за межі України. Таку інформацію також можуть надати в УПСЗН органи МВС, органи СБУ, прикордонники, Національна поліція, органи міграційної служби, інші державні органи або органи місцевого самоврядування, громадські або благодійні організації, фізичні або юридичні особи, які допомагають ВПО.
  5. Якщо Ощадбанк надасть інформацію про те, що ви не пройшли ідентифікацію.
  6. Якщо Мінфін надасть рекомендацію за результатами верифікації.
  7. У порядку перевірки за здійсненням соціальних виплат – не рідше ніж один раз на півроку.

У які строки мають прийти?

За пунктами № 1 і 2, зазначеними вище, упродовж 15 робочих днів із моменту подання заяви.

За пунктами № 3, 4, 5 і 6, зазначеними вище, упродовж 10 робочих днів із моменту, коли в УПСЗН з’явиться зазначена інформація.

Хто може прийти?

  • Співробітники УПСЗН
  • Співробітники МВС
  • Співробітники СБУ
  • Співробітники Національної поліції
  • Співробітники ДМС
  • Співробітники Держфінінспекції
  • Співробітники Держаудитслужби
  • Співробітники Пенсійного фонду

Що будуть робити?

Перевіряти адресу вашого фактичного проживання. Складати Акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Акт підписується всіма повнолітніми членами сім’ї.

Чи повинні попереджати про перевірку?

Чинним законодавством не передбачено обов’язку попереджати про перевірку.

Що відбувається, якщо вас не застануть вдома?

Роблять відмітку в Акті.

Вам залишають повідомлення, з проханням з’явитися в УПСЗН упродовж трьох робочих днів.

Якщо ви не з’явитеся впродовж трьох робочих днів, УПСЗН повторно направляє вам повідомлення рекомендаційним листом, з’явитися в УПСЗН упродовж трьох робочих днів.

Одночасно УПСЗН направляє запит прикордонникам: чи не виїхали чи ви на непідконтрольну територію або закордон.

Прикордонники подають в УПСЗН інформацію про вас, якщо ви упродовж 90 днів відсутні на підконтрольній території України.

Підстави для скасування виплат:

  1. Підстави, передбачені законодавством для кожної з виплат;
  2. Встановлення факту відсутності переселенця за фактичним місцем проживання / перебування згідно з Актом (з урахуванням, що ви не з’явилися в УПСЗН після повідомлень);
  3. Отримання рекомендацій Мінфіну за фактами, виявленими під час верифікації соціальних виплат;
  4. Скасування довідки ВПО:
  • якщо ВПО подано заяву про відмову від довідки;
  • якщо ВПО скоєно злочин: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; здійснення геноциду, злочини проти людяності або воєнного злочину;
  • якщо ВПО повернулася до покинутого місця проживання;
  • якщо ВПО виїхала на постійне місце проживання за кордон;
  • якщо ВПО подала свідомо недостовірні відомості;
  1. отримання інформації від органів МВС, органів СБУ, прикордонників, Національної поліції, органів міграційної служби та інших державних органів або органів місцевого самоврядування.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ! Рішення про припинення виплат приймає комісія. Рішення надається в УПСЗН і в орган, який здійснює виплати (наприклад, щодо пенсій в управління ПФ). Виплати припиняються з місяця, у якому було прийнято рішення (якщо виплати припиняються за інформацією «Ощадбанку», то з дати, коли припинив виплачувати «Ощадбанк»; якщо виплати припиняються через скасування довідки переселенця, то з дати скасування довідки).

Якщо виплати були припинені через встановлення факту відсутності ВПО за фактичним місцем проживання / перебування згідно з Актом (з урахуванням, що ви не з’явилися в УПСЗН після повідомлень), то виплати поновлюються на підставі рішення комісії через два місяці після їх припинення. Винятком є складні життєві обставини й поважні причини відсутності, але це на розсуд комісії.

Якщо виплати були припинені через рекомендації Мінфіну за результатами верифікації, то виплати поновлюються на підставі рішення комісії з наступного місяця, у якому були усунені факти, через які ви не пройшли верифікацію.

Повторне призначення соціальних виплат ВПО, яким була скасована довідка, в разі їх припинення можливе лише через шість місяців після такого припинення.

Всі суперечки, що виникають у результаті розгляду питань про відновлення або припинення соціальних виплат ВПО, вирішуються в судовому порядку.

Що рекомендують юристи Донбас СОС:

  • Якщо когось із повнолітніх членів вашої родини немає вдома, коли прийдуть складати Акт: допишіть своєю рукою, де кожен член вашої родини перебуває, і що не може підписати акт, оскільки про перевірку вас ніхто не попереджав.
  • Всі повнолітні члени сім’ї, кого не було на момент перевірки, за першої нагоди нехай звернуться до УПСЗН і напишуть заяву на ім’я начальника УПСЗН із зазначенням причин відсутності, якщо є якісь документи, які підтверджують відсутність (наприклад, довідка з роботи або лікарні), подати копії таких документів. Заяву подавати з реєстрацією вхідного, щоб у вас залишилася копія.
  • Якщо термін для прийняття рішення про призначення мул відновлення вам виплат закінчився, а рішення ви не отримали, напишіть заяву на ім’я Начальника УПСЗН із вимогою видати рішення. Заяву подавати з реєстрацією вхідного, щоб у вас залишилася копія.

ДЖЕРЕЛО