Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Кандидати в усиновителі мають право на повний медичний огляд дитини. Поради експертки Наталії Вінницької

31.01.2023

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” постійно отримує дзвінки від користувачів з різними запитаннями. Деякі з них варті окремої публікації.

Наприклад, пані Мирослава з Дніпропетровщини, спитала про медичну карту дитини і можливість кандидата проводити медогляд дитини перед усиновленням. Чи це дійсно можливо - ми поговорили в інтерв’ю з очільницею дитячого будинку “Наш дім” Наталією Вінницькою.

 

- Пані Наталія, багато питань у кандидатів через діагнози дітей, які йдуть на усиновлення. Якийсь заклад і служби не приховують нічого, інший - замовчує діагнози. Ви вже казали у минулих публікаціях, що не приховуєте нічого, але як це взагалі відбувається?

- Ми завжди говоримо кандидатам діагнози дітей, які ми маємо. Я не вважаю доцільним щось приховувати. Так, іноді навіть наша служба у справах дітей мене просить “не лякати” кандидатів діагнозами. Але це не залякування, це - інформація, до якої батьки повинні бути готові.

Не можна робити так, щоб батьки взяли дитину, а через певний час телефонували у заклад і казали: “Чому ви не сказали, що в дитини такий то діагноз чи проблема?”.

Ми взагалі намагаємося підтримувати зв’язок з сім’ями, що взяли наших дітей. Була б на то воля і бажання батьків - ми тільки “за”!

- На що має право кандидат в усиновителі?

- Не треба соромитися задавати “важкі” питання чиновникам, з якими ви спілкуєтеся. Не можна брати “кота в мішку”, тільки через ваше велике бажання допомогти дитині. Треба реально розуміти власні можливості і з чим прийдеться зіткнутися при вихованні.

- Як часто діти у закладах проходять медогляд?

- У закладі діти двічі на рік проходять медичний огляд. Висновки цього огляду передаються також фахівцям служб у справах дітей. Кандидати в усиновителі можуть запровадити власне обстеження дитини - і це дозволено законом (постанова №905 КМУ “Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей) .

- Тобто можна додатково перед усиновленням попросити пройти з дитиною медогляд?

- Так, медогляд за бажанням дозволений тільки тим, хто є усиновлювачем. Решта керується Висновком, який надає адміністрація чи сестра медичного закладу.

Саме тому усім усиновлювачам ми підкреслюємо: вони мають право на повний медичний огляд дитини перед усиновленням. Це чітко прописане в законодавстві (постанова №905 КМУ). На жаль, не всі кандидати це знають, а треба.