Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Кабмін змінив схему отримання допомоги переселенцям — ЗМІ

12.09.2015

9 вересня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України № 636, яку було прийнято 26 серпня і яка стосується деяких прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

Тепер адресну фінансову допомогу переселенцям виплачуватимуть незалежно від кількості автомобілів, якими володіє їхня сім’я. Раніше за наявності двох і більше транспортних засобів у сім’ї адресну допомогу не призначали.

У новій постанові також чітко розписано механізм отримання довідки малолітніми, неповнолітніми дітьми, які переміщаються без супроводу батьків. У таких разі заява подається законним представником дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування (опікуном, піклувальником, прийомним батьком, адміністрацією лікувального закладу, навчального або дитячого закладу, у якому проживає дитина) або ж службою у справах дітей за місцем виявлення дитини без супроводу законного представника.

Позитивним для переселенців став той факт, що в новій постанові змінено принцип відновлення соціальних виплат, які призначені ВПЛ. У разі продовження строку дії довідки вони поновлюються з дати припинення їх нарахування, а не з дати продовження довідки.

Однак тепер для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи переселенцю необхідно надавати «декларацію особи про непричетність до скоєння злочину або співучасті у злочинах». Поки незрозуміло, що саме являє собою цей документ і який механізм його отримання — у постанові Кабміну про це нічого не сказано.

ДЖЕРЕЛО