Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Інтернати на окупованих територіях продовжують приймати дітей

06.04.2015

Без опіки батьків і соціального захисту держави залишаються діти, які потрапляють в інтернатні заклади на неконтрольованих українською владою територіях. Це не лише діти-сироти, а й так звані соціальні сироти. Тобто малеча, батьки котрої не можуть про неї піклуватися.

Механізмів, як знайти сім’ї для цих дітей або повернути їх біологічним батькам, забезпечити їх ліками, харчуванням, одягом, поки що в української влади немає.

Навіть облік таких дітей вести неможливо. На території, де мешкають ці діти, не діє українське законодавство. Виживають вони лише завдяки пожертвам людей.

За словами Дар’ї Касьянової, керівника напряму «Тепло сім’ї» Фонду Ріната Ахметова, під час військових дій у Донецьку з’явилося близько 25 дітей, які нині опинилися в Будинку дитини. Про це вона розповіла виданню «Контракти»:

«З дітьми, які зараз знаходяться на території окупованих міст, - велика проблема. Їх просто немає в українських базах даних, і цю інформацію ніхто нікому не передає, - розповідає Дар’я, - Але ми знаємо, що є діти, від яких відмовляються в пологових будинках. Є діти, яких тимчасово віддають в інтернати або будинки дитини, тому що сім'я знаходиться за порогом бідності. А в інтернати волонтери і просто добрі люди приносять їжу, одяг, і там діти можуть хоч якось вижити. Наприклад, ми знаємо, що в Донецьку зараз працює один будинок дитини, в якій знаходяться дітки у віці від місяця до чотирьох років. Зараз він прихистив близько 25 дітей. І ці діти потрапили туди за час окупації. Ми їх не можемо вивезти звідти, тому що у багатьох з них немає навіть свідоцтва про народження, а перетнути лінію зіткнення без документів неможливо. Ці діти, по суті, зависли між війною і системою. Вони нам недоступні сьогодні, на жаль».

Одночасно жоден інтернат не допоможе дитині оговтатися від втрати або розлучення з батьками.

Нагадаємо, раніше Міністр соціальної політки Павло Розенко говорив про близько 1000 дітей-сиріт, які залишаються в населених пунктах, що контролюються незаконними озброєними формуваннями.
 

 

Sirotstvy.net за матеріалами http://kontrakty.ua