Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Хворіють навіть чоловіки: п’ять фактів про рак грудей

15.10.2019

 

15 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Рак грудей на першому місці серед онкологічних захворювань у жінок у світі – щороку виявляється понад мільйон випадків.

Фонд Ріната Ахметова ще у 2012 році розпочав програму «Рак виліковний», щоб допомагати людям, які хворіють на онкологічні захворювання.

Сьогодні ми пропонуємо до вашої уваги п’ять фактів про рак грудей.

1.    За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, щотижня від раку грудей помирає приблизно 100 осіб.
2.    На рак грудей хворіють навіть чоловіки. В Україні щороку від цієї хвороби помирає приблизно 50 чоловіків.
3.    В Україні майже 60% хворих на рак грудей дізнаються про свій діагноз на третій і четвертій стадіях.
4.    Найефективнішим методом діагностики раку грудей вважається мамографія.
5.    За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак грудей – найпоширеніший вид раку серед усіх онкологічних захворювань у жінок.

Медики кажуть, що знизити ризик захворювання на цю хворобу можна, якщо дотримуватися трьох простих порад.

1.    Якщо ви маєте маленьку дитину, годуйте її грудьми. Лактація – найліпша профілактика раку грудей.
2.    Додайте до свого раціону зелений чай, чорницю, цибулю, моркву, капусту та помідори. Ці продукти нейтралізують вільні радикали, які можуть викликати розвиток раку.
3.    Займайтеся спортом і не куріть.

Лікарі запевняють, що головна причина високої смертності від раку грудей – пізня діагностика. Щоб зменшити страшну статистику, Фонд Ріната Ахметова придбав і передав Національному інституту раку комплекс «Мобільна жіноча консультація». Це клініка на колесах, у якій є два спеціалізовані кабінети: гінекологічний з апаратом УЗД, кольпоскопом, інвентарем для забору цитологічного матеріалу та мамологічний, де жінкам роблять мамографію молочних залоз.

Щорічно обстеження в «Мобільній жіночій консультації» можуть проходити до 3500 осіб. За час роботи мобільної консультації в кількох десятків жінок був виявлений рак на ранніх стадіях – вони успішно пройшли лікування і нині здорові.
У рамках програми «Рак виліковний» Фонд Ріната Ахметова також закупив 15 одиниць сучасного обладнання для 8 обласних онкодиспансерів Західної України.