Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

“Хочу усиновити дитину до 5 років, але в службі кажуть - таких немає. Як так може бути?” Відповідь на запитання користувачів

12.01.2023

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” щодня отримує дзвінки від майбутніх батьків, яких цікавить процес усиновлення.

Деякі питання повторюються настільки часто, що ми вирішили зробити окрему публікацію. Одне з таких:

“Хочу усиновити дитину до 5 років, але в службі кажуть - таких немає. Як так може бути?” Відповідь на це питання надають фахівці програми “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!”

- Якщо ви бачите у закладах багато малечі, це зовсім не означає, що від вас щось приховують служби або керівництво закладу. Просто ці діти, яких ви бачите у великій кількості, не мають статусу, за яким їх можна усиновити. Це або діти з малозабезпечених родин, батьків зі складними життєвими обставинами тощо.

Дійсно, зараз під час війни дітей до 5 років на усиновлення знайти доволі складно. На це є кілька об’єктивних причин:

1. Найчастіше кандидати мріють усиновити маленьких дітей до 5 років, тому попит на такий вік дуже великий.

2. Зараз, під час війни, переважна більшість дітей знаходиться за кордоном, тому їх взагалі залишилося в Україні дуже мало. Усиновити їх можна лише тоді, коли завершиться війна і вони повернуться в Україну. Поїхати до них за кордон, щоб усиновити - теж не можна, немає законодавчих підстав для усиновлення за кордоном. Треба зачекати.

3. Дітей до 5 років, які б не мали братів та сестер, вкрай мало. Тому деякі батьки, зустрівшись із дитиною, постають перед вибором - або відмовитися, або усиновити разом з братами та сестрами (родинну групу). Адже за законодавством України усиновити можна усю родину. Роз’єднувати братів\сестер зазвичай не можна.