Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Хлопчику-аутисту із Шахтарська Гуманітарний штаб оплатив ліки

14.10.2014

Діагноз «аутизм, порушення розвитку мовлення» 6-річному хлопчику Саші лікарі поставили рік тому. Після цього дитиною займалися фахівці центру допомоги дітям-інвалідам, і лікування давало позитивні результати: дитина гралася на вулиці, отримувала задоволення від занять, дитячих книжок.

Але два з половиною місяці тому, коли в Шахтарську Донецької області почалися збройні зіткнення, Саші з мамою Ларисою терміново довелося думати про те, як покинути «гарячу точку».

«Біля нашого будинку стояв і стріляв танк. Снаряди кілька разів пролітали над дахом. Багато будинків сильно постраждали, вигоріло будівля об’єднання «Антрацитвугілля», — згадує мама хлопчика.

Вона розповіла, як син не хотів іти ховатися в погребі. Мало того, що дитина через хворобу й так була замкнутою, нетовариською, розмовляла «своєю» мовою, так від постійних пострілів її стан ще й погіршився.

Причина виникнення аутизму досі невідома, як немає й ліків від нього. Всі препарати, які приймають аутисти, спрямовані на зняття симптомів і нормалізацію розвитку. Тому припинення курсу лікування для маленького Сашка могло позначитися на стані сну, розвитку мовлення, травленні, призвести до різних наслідків для здоров’я.

Необхідність у таких ліках стала особливо гострою в серпні, коли мама із Сашком покинули рідний Шахтарськ і переїхали до безпечного місця в Одеській області. Туди, на базу відпочинку «Медик-2», їх евакуював Гуманітарний штаб при фонді Ріната Ахметова.

Раніше ліки для хлопчика надходили безкоштовно за держпрограмою. Натомість тепер, перебуваючи в Сергіївці, Лариса хоча й оформила допомогу для догляду за дитиною-інвалідом, але досі жодного разу її не отримала. Єдиним джерелом доходу в родині є зарплата батька, який залишився працювати в Шахтарську.

«У Сергіївці чудово годували: багато фруктів, молочних продуктів, — описала своє перебування в ролі сім’ї переселенців мама Саші. — Сонце, море — що ще потрібно для дитини, щоб набратися сил і забути про жахи війни? Єдина проблема — не вистачало грошей на ліки».

По допомогу для сина Лариса вирішила звернутися до того ж Гуманітарного штабу — і вже через кілька днів для Сашка закупили необхідні препарати.

Через вимушені переїзди хлопчик не зміг почати свій навчальний рік, але родина сподівається, що скоро настане мир, вони зможуть повернутися до Шахтарська й відновити індивідуальні заняття для Сашка.