Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова: 3,5 мільйони врятованих життів і подарована надія

06.08.2021

У серпні виповнюється 7 років одній із найбільших програм Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарному Штабу.


– Гуманітарна місія Фонду розпочалася з екстреної евакуації та розселення людей із найгарячіших точок. З травня 2014 по грудень 2015 року на мирні території було евакуйовано майже 40 тисяч жителів регіону, з них 15 тисяч – діти. Близько 7 тисяч осіб було безкоштовно розміщено в санаторіях. У серпні 2014 року для цього була створена найбільша програма Фонду – Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова. А вже у вересні 2014-го на Донбас почала надходити продуктова допомога. Всього найбільш вразливі категорії по обидва боки лінії зіткнення отримали 12,5 мільйонів продуктових наборів. Крім того, для 54 000 дітей сходу України Фонд Ріната Ахметова організував фізичну і психологічну реабілітацію. За весь час роботи Гуманітарний Штаб урятував мільйони людей. У кожного з них – своя історія, яка повинна бути розказана і записана. Саме цим займається Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Усі розповіді в його архіві будуть від першої особи. Ми віримо, що таким способом зберігаємо голоси з минулого заради кращого майбутнього, – розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.


Одна з таких розповідей – історія сім'ї Гришко з Маріуполя. В один із днів у хлопчика Льоші в руках вибухнув невідомий пристрій.


– Він узяв його, думав, що ліхтарик. Від вибуху осколок полетів в обличчя. Лікарка, яка надавала синові першу допомогу, сказала: «Сталося диво, що він залишився з оком», – каже мама Ольга Гришко.


У важку хвилину сім'ю підтримав Фонд Ріната Ахметова. Дитині допомагали в лікарні, потім направили до реабілітаційного центру.


– Найперший дзвінок після обстрілу до нас був із Фонду Ріната Ахметова. Сказали, що все необхідне є, якщо треба – будь ласка. Потім не раз цікавилися станом Олексія. Добре, що є такі люди. Рінат Ахметов дуже багато допомагає, особливо дітям. І дай Бог йому здоров'я, дуже велика подяка йому за це, – розповідає Ольга.


Усього від початку роботи Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова врятував 3,5 млн мирних жителів Донбасу. Тобто допомогу Фонду отримали дві третини потерпілих від збройного конфлікту на сході України. Про це говорять результати дослідження соціального впливу (Impact Study) допомоги жителям сходу України. Воно було проведене Фондом спільно з британською компанією Envoy Partnership – лідером на ринку оцінки соціальних ініціатив.


Допомога Ріната Ахметова запобігла гуманітарній катастрофі в регіоні. 72% благоотримувачів відзначили, що не змогли б себе прогодувати без продовольчої допомоги Фонду.


Понад 70% жителів регіону зіткнулися б з умовами голоду без допомоги Фонду і не змогли б дозволити собі предмети першої необхідності та життєво важливі ліки.


Близько 30% жителів Донбасу без допомоги Ріната Ахметова довелося б покинути своє місце проживання, ставши внутрішньо переміщеними особами.


Допомога Фонду Ріната Ахметова істотно вплинула на емоційне благополуччя благоотримувачів. Вони наголошували на тому, що разом із продуктами отримували надію, увагу та розуміння того, що про них не забули:


96% відчували, що про них дбають і про них не забули;


94% відчували себе більш значущими і менш ізольованими.


Проєкт значно поліпшив добробут 5 тисяч волонтерів, які працювали в  цьому проєкті.


Абсолютна більшість із них відзначили, що участь у проєкті допомогла їм відчути себе корисними для суспільства (95%), не здатися і впоратися з труднощами в період війни (78%), відчувати себе менш ізольованими, менше турбуватися про себе, також це підвищило рівень задоволеності життям.