Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб чотири рази допоміг родині з Луганської області

10.10.2014

Для людей із травмами хребта інвалідна коляска — єдиний засіб пересування, що дає людині можливість покидати будинок. Олександр, житель селища Фрунзе, розташованого в передмісті Луганська, отримав I групу інвалідності після родової травми ще 30 років тому. Відтоді він не уявляє своє життя без інвалідного візка. Коли ж на Донбасі почалися військові дії, Олександр і його дружина Віра змушені були покинути дім.

Ще наприкінці червня, коли громадянські заворушення в Луганську й області тільки починалися, Олександр, передчуваючи погіршення ситуації, почав думати про виїзд із Фрунзе. Прийняти рішення допомогли знайомі, які зібралися на власному транспорті їхати до Харкова.

У першій столиці родина прожила приблизно місяць, гроші від пенсійних виплат підходили до кінця. Знайомі, у яких сім’я весь цей час залишалася, більше не могли надавати житло.

Повертатися до Луганської області було страшно й небезпечно. Віра запропонувала на час поїхати у визволений Слов’янськ, до подруги, саме там, після звернення до міського виконкому, подружжя дізналося про можливість оселитися у Святогірську в санаторії «Іскра», де харчування і проживання вимушеним переселенцям оплатив Гуманітарний штаб при Фонді Ріната Ахметова. Там само родина отримала і продуктові набори.

На півночі Донецької області сім’я провела більше місяця, аж до початку жовтня, коли неопалювальний санаторій був змушений закритися. За цей час Віра на новому місці встигла переоформити пенсію й отримати від Гуманітарного штабу медикаменти, зокрема, гормональні та офтальмологічні препарати. Жінка свого часу пройшла курс лікування від раку молочної залози, і потребувала підтримувальної терапії.

У Святогірську Олександр зіткнувся з новою проблемою — стара інвалідна коляска зламалася. Раніше чоловік отримував нове обладнання кожні три роки за державною програмою, що в нинішніх умовах стало неможливим.

«Дійшло до смішного — я став мало не впізнаваним гостем на місцевій СТО, — згадує чоловік. — Ободи коліс полопалися, регулярно доводилося звертатися по допомогу зварника. Якийсь час я навіть не міг залишити територію санаторію й через це не зміг переоформити допомогу».

І знову допомогли координатори напряму «Адресна допомога» Гуманітарного штабу — чоловікові оплатили нову коляску, яку він із дня на день отримає вже в новому місці проживання. На початку жовтня Олександра з Вірою Штаб поселив на базі відпочинку «Ялинка» села Дачне Харківської області.

«Не перестаємо дякувати Штабу й Рінату Леонідовичу за неодноразову допомогу нашій родині, — каже Олександр. — Вчора телефонував мій брат із Луганська, сказав, що повертатися зараз у жодному разі не можна, знову почалися обстріли. Маючи дах над головою й добре харчування, ми відчуваємо себе захищено. Залишилося дочекатися коляски для повного щастя».