Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб Ахметова представив гуманітарну карту потреб і ситуації в Донецькій та Луганській областях

21.10.2014

Сьогодні в Києві Гуманітарний штаб Ріната Ахметова презентував гуманітарну карту потреб і ситуації в Донецькій та Луганській областях. На сьогодні це єдина карта, яка містить детальну систематизовану інформацію про потреби жителів міст Донбасу у продуктах, медикаментах і побутових товарах, а також характеризує гуманітарну ситуацію в регіоні, зокрема, доступність комунальних послуг — газу, світла, зв’язку, води, роботу лікарень, шкіл, транспорту.

Створенню карти гуманітарних потреб і ситуації на Донбасі передувало комплексне дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведене на замовлення Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ» у період із 13 вересня до 15 жовтня методом телефонного інтерв’ю. Всього було опитано 2116 респондентів, із них 1682 респонденти у 27 містах, які найбільше потребують допомоги.

Згідно з дослідженням, більше третини жителів Донбасу негативно оцінюють якість життя і свій «запас міцності». Найскладніша ситуація там, де тривають військові дії чи сильно постраждала інфраструктура, що відображено на карті. Так, найбільше потребу у продуктах харчування відчувають жителі Кіровського, Первомайська, Авдіївки, Станиці Луганської, Стаханова. Найгостріший брак медикаментів зафіксовано в Юнокомунарівську, Дзержинському, Первомайську, Стаханові, Новотошківському. Потребу у предметах гігієни зафіксовано в Новотошківському, Станиці Луганській, Первомайську, Авдіївці та Комунарівську.

Основні причини проблем: зростання цін, невиплата пенсій і заробітних плат бюджетникам, відповідно — відсутність коштів для придбання продуктів і медикаментів. Насамперед, зазначають соціологи, треба розв’язати проблему з виплатами пенсій, допомоги, заробітних плат бюджетникам. Поки цю проблему не розв’язано, змінити на краще ландшафт гуманітарної карти — неможливо.

Гуманітарна карта доступна на сайті www.dopomozhemo.tv із 21 жовтня в тестовому режимі. Дані постійно оновлюються.

За словами Римми Філь, координатора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, вперше за весь період конфлікту на Донбасі були глибоко вивчені, проаналізовані та зведені воєдино потреби жителів Донбасу. «Комплексне оцінювання раніше не проводили, були розрізнені дані, — розповідає Римма Філь. — Карта дозволяє визначити міста, які найбільше потребують допомоги, а також ілюструє характер необхідної допомоги. Цей інструмент важливий для координації роботи організацій, котрі займаються допомогою Донбасу. Ці дані важливі також для Гуманітарного штабу, який більше двох місяців реалізує поставлене Рінатом Ахметовим завдання — допомогти мирному населенню Донбасу. За підсумками цього періоду ми доставили й роздали понад 600 000 наборів продовольства, гігієнічних, дитячих товарів, доставляємо ліки та аптечки. Ми плануємо до кінця року забезпечити продуктовими наборами вже більше мільйона жителів Донецької та Луганської областей. Але для нас, як і для інших благодійних організацій, потрібним є обґрунтоване розуміння: які потреби нам вже вдалося задовольнити, які потреби ще залишилися, і як вони змінюються з часом».