Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб адресно допомагає жителям Єнакієвого та Макіївки, співробітникам заводів групи Метінвест

20.02.2015

Одним із перших напрямів діяльності Гуманітарного штабу при Фонді Ріната Ахметова, відкритим для мирного населення Донбасу, стало надання адресної допомоги. Неодноразово її отримували співробітники ЄКХП і ЄМЗ Групи Метінвест, а також жителі Єнакієвого та Макіївки.

Активні бойові дії, що розпочалися навесні 2014 року, призвели до численних поранень мирних жителів, руйнування будинків, закриття підприємств. Не працювали також аптеки та лікарні. Тому виникла необхідність створення програми, спрямованої на надання екстреної адресної допомоги жителям Донецької та Луганської областей, а також переселенцям із зони АТО. За рішенням Ріната Ахметова допомогу людям надає Гуманітарний штаб.

«Для Ріната Ахметова найбільша цінність — життя і здоров’я людини, особливо якщо це стосується дітей. Тому Штаб надає допомогу на лікування важкохворих і поранених мирних жителів Донбасу, які опинилися у складних життєвих обставинах за принципом «тут і зараз». Наш обов’язок — не залишити людину наодинці зі своєю бідою в цей важкий час», — каже Ірина Темерко, керівник напряму «Адресна допомога» Штабу Ріната Ахметова.

До програми приєдналися і стали її партнерами центральні, обласні та міські клініки України, обласні та міські управління охорони здоров’я, центри соціальних служб Донецької області, провідні експерти в галузі медицини й охорони здоров’я. Всього 2014 року адресну допомогу від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова отримали 2523 особи, серед них — 77 єнакієвців і 88 макіївчан, зокрема, співробітники Єнакіївського коксохімпрому, Єнакіївського металургійного заводу та його Макіївської філії. Переважно люди потребують коштів на лікування та операції, відновлення житла, поховання загиблих родичів та ін. 2015 року підтримка мирних жителів триває — допомогу отримали ще 118 осіб із цих міст.

«У нас шахтарсько-металургійна династія: чоловік майже 30 років пропрацював на шахті, а я — 25 років на ЄМЗ. Наші батьки там само, — розповідає пенсіонерка Ірина Олексіївна. — Разом зі стажем мій чоловік дістав інвалідність, медики ставили діагнози один за іншим: гіпертонія, гостра серцева недостатність, цукровий діабет, запилення легенів вугільним пилом. Ще під час роботи на шахті отримав дві черепно-мозкові травми. Йому категорично заборонені важкі фізичні навантаження й переживання, не може обходитися без інгалятора й серцевих крапель. Через постійні стреси, викликані обстрілом міста, стан чоловіка тільки гіршав, постійно переживали за дітей. Тому допомога Штабу стала просто безцінною, особливо коли немає пенсій. Волонтери привезли нам медикаменти, що підтримують серцево-судинну систему».

А маленькому Микиті з Макіївки наприкінці минулого року знадобилася екстрена операція з видалення пухлини головного мозку. Гуманітарний штаб Ріната Ахметова відгукнувся на заявку батьків і максимально швидко закупив і доставив до однієї з донецьких лікарень необхідні медикаменти для лікування. Зараз найстрашніше для хлопчика вже позаду, він проходить реабілітацію, чекаючи на остаточне обстеження.

«Коли в Микити почалися напади, лікарі наполягали на терміновій операції. Будь-яке зволікання могло призвести до паралічу, або найстрашніших наслідків, — згадує Олена, мама хлопчика. — Ми все життя будемо безмежно вдячні лікарям, Рінату Ахметову і всім співробітникам Гуманітарного штабу, які займалися нашим питанням, за допомогу. Ліки ми отримали напередодні Нового року. Я буквально летіла за посилкою. Для мене це був найдорожчий подарунок у моєму житті. Хоча, дай Боже, щоб потреби в таких «подарунках» у нас не було більше ніколи. Зараз ми знову чекаємо. Через 3 місяці буде фінальне обстеження, і ми дуже віримо, що зітхнемо з полегшенням. А поки виконуємо всі рекомендації лікарів, гуляємо на свіжому повітрі, і намагаємося захищати сина від «воєнних» новин і розмов».

Крім того, люди, які перенесли важкі захворювання або операції, пов’язані з порушенням роботи серцево-судинної системи, можуть взяти участь у кардіопрограмі. У її межах мережа аптек на території Донецька й Макіївки, з якою співпрацює Штаб, готова видавати медикаменти таким найбільш нужденним категоріям населення.

Заявку на надання адресної допомоги можна залишити за телефоном «гарячої лінії» 0800 509 001 або електронною поштою [email protected], водночас обов’язково потрібно мати медичну довідку від лікаря. Упродовж доби відповідальний співробітник Штабу зв’яжеться із заявником за залишеним контактним телефоном і запропонує йому допомогу.