Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарна ситуація на сході України залишається важкою — ООН

27.05.2015

В ООН заявляють про як і раніше нестабільну ситуацію на сході України, періодичне поновлення бойових дій і сильну гуманітарну кризу, які змушують багатьох громадян шукати притулку в підземних укриттях або в сусідніх країнах. Про це пише «Дзеркало тижня».

У своїй останній доповіді про кризу в Україні Управління ООН із координації гуманітарних питань (УКГП) змалювало суворий портрет повсякденного життя в зачеплених конфліктом районах на тлі повідомлень про тривалі бойові дії в аеропорту Донецька, а також у Широкиному, Авдіївці й Щасті.

Водночас щодня повідомляють про нові втрати. За даними УКГВ, у період із середини квітня 2014 до 14 травня 2015 року зареєстровано мінімум 6 334 осіб убитих і 15 752 поранених, тоді як нерозірвані міни становлять постійну загрозу життю цивільного населення.

На тлі цих подій Міністерство соціальної політики зареєструвало приблизно 1,3 мільйона внутрішніх переселенців, чисельність яких збільшилася приблизно на 44 тисячі людей за останні три тижні.

Крім того, люди масово виїжджають із країни. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) повідомляє, що приблизно 857 тисяч українців попросили притулок, дозвіл на проживання або інші форми легального перебування в сусідніх країнах, за останні два тижні їх чисельність збільшилася на 23 тисячі осіб.

Життя в зоні бойових дій на сході України є також нестабільним із медичного погляду, оскільки спектр надаваних послуг стає дедалі більш обмеженим через брак ліків і медичного обладнання.

За даними ООН, гуманітарної допомоги потребують 3,2 мільйона жителів сходу України.

На сьогодні українська влада не змогла знайти й реалізувати механізм гуманітарної допомоги жителям Донбасу. Доставлянням продуктів і медикаментів, як і раніше, займаються громадські організації та благодійні фонди. Найбільшим постачальником допомоги залишається Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. За час своєї роботи він видав понад 3 мільйони наборів виживання, що складає приблизно 40 тисяч тонн продуктів. «Гуманітарку» видають на підконтрольних і непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей.

ДЖЕРЕЛО