Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гранітне: доставляння допомоги під обстрілами

10.11.2015

Сьогодні, 10 листопада, бригада мобільного видавання Штабу Ріната Ахметова зробила перший виїзд у село Гранітне Волноваського району. Цей населений пункт розташований на самій лінії зіткнення, туди ускладнено в’їзд, а місцеве населення виживає без благ цивілізації й регулярного постачання продуктів.

Волонтери Штабу за день роботи планують видати у Гранітному 450 продуктових наборів для найбільш соціально незахищених категорій мирного населення. У селі гострий брак продуктів і люди почали збиратися під школою, де проходить видавання, з раннього ранку. Більшість населення, яке залишається в постійно обстрілюваному селі — люди похилого віку, інваліди й ті сім’ї, які зовсім не мають коштів на переїзд.

«У Гранітне наші волонтери вранці добиралися з труднощами, на блокпосту довго чекали дозволу на проїзд. Там дуже напружена й небезпечна ситуація, періодично повторюються обстріли. Незадовго до виїзду, ми дізналися, що снаряд влучив майже в те місце, де передбачалося наше видавання. Зараз там воронка й неможливо під’їхати, щоб вивантажити набори. Ми поміняли місце видавання, щоб убезпечити жителів і волонтерів, і зараз люди отримують допомогу в будівлі школи», — розповідає Євгенія Рзаєва, керівник напряму «Гуманітарна допомога» Штабу.

Запит про необхідність допомоги для жителів Гранітного надійшов до Гуманітарного штабу від голови сільради. Там довгий час немає електрики і зв’язку. За словами Євгенії, напередодні, щоб зателефонувати співробітникам Штабу, представники сільради виїжджали на пагорб поруч із селом і ловили сигнал.

«Тепла в селі теж немає. У приміщенні школи, де ми видаємо допомогу, теж холодно й немає світла. Тому необхідно встигнути за світловий день. З другої половини жовтня наші мобільні бригади почали працювати у приміщеннях — ніде тепла немає, але хоча б немає вітру й дощу. І людям зручніше, і бригаді. Хоч така схема й займає більше часу з вивантаження пакетів, але це не страшно, якщо порівняти з тим, що людям не доводиться стояти по вісім годин на холоді», — говорить Євгенія Рзаєва.

Мобільні бригади Штабу Ахметова працюють у 9-ти районах Донецької області. Проект було запущено у травні 2015 року. Мобільне доставляння продуктів від Гуманітарного штабу дозволяє надати допомогу людям у віддалених населених пунктах, де не завжди є можливість відкрити стаціонарний пункт видавання.

За 5 місяців «мобільні» волонтери Штабу відвідали понад 180 сіл, селищ і маленьких міст з обох боків лінії зіткнення. Це — Ясинуватський, Волноваський, Артемівський, Дзержинський, Мар’їнський, Амвросіївський, Шахтарський, Тельманівський і Новоазовський райони.

Станом на 10 листопада 2015 року допомогу від мобільних бригад видавання Гуманітарного штабу отримали понад 60 000 людей.