Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Готуємося прийняти дитину. Особливості розвитку дитини-сироти від 5 до 7 років

29.07.2020

Прийнявши рішення взяти дитину у свою родину, перед майбутніми батьками постає нове непросте питання: якого віку дитину хочуть взяти? Щодо вибору віку треба враховувати фінансові та побутові можливості майбутніх батьків, а ще – їхній життєвий досвід і вік, можливість віддавати дитині багато фізичних сил і витримувати навантаження.

Разом із експертом Фонду, психологом Наталією Міщенко спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» спробують виявити головні особливості кожного періоду: від 1 до 3 років, від 3 до 5, від 5 до 7, від 7 до 10 років і підлітків.

Цього разу поговоримо про особливості розвитку дитини у віці від 5 до 7 років. Попередній матеріал про діток від 1 до 3 років – дивіться тут: https://sirotstvy.net/ua/news/gotuemosya-pryynyaty-dytynu-osoblyvosti-rozvytku-dytyny-syroty-vid-1-do-3-rokiv/

Попередній матеріал про діток від 3-5 дивіться тут: https://sirotstvy.net/ua/news/gotuemosya-pryynyaty-dytynu-osoblyvosti-rozvytku-dytyny-syroty-vid-3-do-5-rokiv/

У віці від 5 до 7 років дитина вже досить незалежна та самостійна, багато чого знає та вміє. Ризик виникнення серйозних захворювань в неї досить невеликий, тому що переважна більшість спадкових захворювань вже встигли проявити себе. До того ж, ці дітки стійкіші до інфекцій, ніж у віці від 3 до 5. Стосунки з усиновителями складаються краще та легше, ніж у малечі 3-5 років.

Взагалі, з 5 до 7 років дитина готова назвати батьками будь-кого з дорослих, якщо він приділив їй увагу або просто її демонстрував. Вона вже добре орієнтується у ситуації, що виникає перед її очима, і докладає багато зусиль, аби сподобатися своїм новим батькам. Дитина, яка втратила сім’ю у віці від 5 до 7, дуже добре пам’ятає рідних батьків і травматичні епізоди зі свого минулого. Основні звички (не завжди правильні та приємні для нових батьків), а також тип поведінки вже склалися. Тому новим батькам треба буде набратися співчуття та душевного тепла для зміни накопичених негативних навичок, а також для подолання недовіри дитини до оточуючих.

Батькам, які хочуть усиновити дитину від 5 до 7 рочків, необхідно мати великий запас часу, сил та терпіння. Зазвичай ці діти перебували у несприятливих умовах, отже відстають від своїх однолітків у соціальних навичках, ерудиції, підготовці до навчального процесу. Треба чимало зусиль, щоб допомогти наздогнати згаяний час, але дитина того варта! Риси та вади діток від 7 до 10 – читайте у наступних публікаціях.