Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Готуємося прийняти дитину. Особливості розвитку дитини-сироти від 1 до 3 років

21.07.2020

Прийнявши рішення взяти дитину у свою родину, перед майбутніми батьками постає нове непросте питання: якого віку дитину хочуть взяти? Щодо вибору віку треба враховувати фінансові та побутові можливості майбутніх батьків, а ще – їхній життєвий досвід і вік, можливість віддавати дитині багато фізичних сил і витримувати навантаження.

Разом із експертом Фонду, психологом Наталією Міщенко спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» спробують виявити головні особливості кожного періоду: від 1 до 3 років, від 3 до 5, від 5 до 7, від 7 до 10 років і підлітків . У цій публікації розглянемо головні характеристики, приманні діткам від 1 до 3 рочків.

Треба сказати, що у цьому віці набагато простіше виявити патології розвитку та оцінити стан здоров’я дитини. Дітки такого віку добре піддаються зовнішнім впливам оточення, батьки можуть ефективно впливати на розвиток їхнього інтелекту та рис характеру. Малеча починає говорити, рухатися, цікавитися усім, що поруч із нею, може розчулити своїм поглядом будь-яке серце та дарує багато позитивних емоцій.

Треба враховувати, що у цьому віці діти як ніколи схильні до застуди та інфекцій,тому батькам треба бути особливо уважними. Крім того, у 2,5-3 рочки починається вікова криза, що потребує уваги і терпіння.

У цьому віці можна побачити інтелектуальне відставання у розвитку. Але від 1 до 3 років це коригується значно простіше, ніж у будь-які інші вікові періоди. Найчастіше вибір усиновителів припадає на діток саме цього віку, бо вони чудово і швидко адаптуються.

Про особливості дитини від 3 до 5 років читайте у наступних публікаціях.